Across the Universe (2007)

4

De cate ori nu ti s-a intamplat sa asculti o melodie si sa-i faci inconstient o poveste? Probabil ca patesti asta in fiecare zi. Am mai vorbit despre combinatia muzica-film si starea deosebita pe care o creaza. Dar, in cele mai multe cazuri, imaginea are prioritate, muzica fiind facuta sa se potriveasca cu povestea filmului. Dar hai sa ne inchipuim o situatie inversa, in care muzica are prioritate, iar tot filmul este facut ca sa se potriveasca ei.

Cam asta a fost ideea de baza a filmului Across the Universe al regizoarei Julie Taymor, cea care ne prezenta Frida in 2002. Plecand de la muzica formatiei The Beatles, Across the Universe urmareste vietile lui Jude si Lucy, doi tineri proveniti din parti diferite ale lumii. El era din Liverpool, locuia cu mama si a fost nevoit sa munceasca inca de mic. Ea era din New Jersey, fiica unor oameni cu stare, si ducea o viata mult mai usoara. Cei doi se intalnesc atunci cand Jude se imbarca spre State, in cautarea tatalui sau. Astfel face cunostiinta cu rebelul Max, fratele lui Lucy. Cei doi devin prieteni nedespartiti si pleaca spre New York. Aici fac cunostiinta cu talentata cantareata Sadie, chitaristul Jojo si excentrica Prudence. Lucy li se alatura dupa ce iubitul ei moare in razboiul din Vietnam. In acest cadru psihedelic, plin de muzica si voie buna, se naste povestea de iubire dintre Lucy si Jude. Daca totul a mers bine pana acum, situatia e pe cale sa se schimbe. Viata mai ia intorsaturi neasteptate uneori, Lucy, Jude, Max, Sadie, Jojo si Prudence se despart la un moment dat. Dar un film asa de frumos nu putea avea un sfarsit trist, pentru ca mesajul este, pana la urma, take a sad song and make it better.

Across the Universe este un musical de exceptie. Toate intamplarile din film sunt asociate cu melodiile Beatlesilor, interpretate de personaje. Veti recunoaste cu siguranta ritmurile Helter Skelter, I am the Walrus sau All you need is love, versurile lor imbinandu-se cu actiunea filmului. Across the Universe surprinde perfect atmosfera anilor 60: clasa muncitoare din Anglia, tinerii care mureau in razboi, tripurile hipistilor americani, activistii radicali si bineinteles muzica buna.

Across the Universe este un omagiu adus formatiei Beatles. In afara de textele melodiilor lor, filmul este plin de simboluri ce fac referire atat la The Beatles, cat si la alti muzicieni faimosi ai erei hippie. Sadie, de exemplu, este un soi de Janis Joplin, pe cand Jojo aduce foarte mult a Jimmi Hendrix. Filmul este compus foarte bine si contine imagini superbe, capabile sa te transpuna, efectiv, in epoca de aur a muzicii rock. Cu toate astea, unii critici nu au fost de acord cu plotul filmului, acuzand ca isi pierde sensul in incercarea de a se potrivi cu muzica. Mie, personal, mi s-a parut ca povestea este cat se poate de coerenta. Across the Universe este un film exceptional ce poate fi comparat numai cu The wall, filmul facut dupa muzica celor de la Pink Floyd. Il vei indragi din prima clipa.

4 COMENTARII

  1. Daca as fi vazut trailerul inainte sa vad filmul, probabil ca nu m-as mai fi convins sa il vad si ar fi fost pacat. Un film absolut superb!

  2. Mie mi se pare ca povestea de dragoste dintre Jude si Lucy este pusa pe un plan secundar, la fel ca si povestile celorlalte personaje. Am ramas cu impresia ca in film nu e neaparat vorba de doi tineri indragostiti, despre un baiat care e fortat sa plece in razboi sau oricare dintre restul personajelor, ci ca fiecare dintre ei era construit pe un model pe care sa il reprezinte. De-aia personajele luate separat sunt incredibil de seci, dar privite in ansamblu reprezinta o generatie. Imigranti, revolutia sexuala si sociala, razboiul, feminismul etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.