A fost sau n-a fost ? (2006)

4

A fost sau n-a fost reprezintă debutul în lungmetraj pentru Corneliu Porumboiu, unul încântător dacă ţinem cont că el a primit Camera d’Or la ediţia din 2006 a Festivalului de Film de la Cannes pentru această producţie. A fost sau n-a fost este un film despre Revoluţia din 1989, dar, culmea, fără Revoluţia din 1989. Aşadar, nu veţi vedea împuşcături, terorişti sau faptele care ţin de desfăşurarea exactă a evenimentelor din acele zile. Nu e realizat în stilul Sergiu Nicolaescu pentru că Porumboiu a făcut un film despre Revoluţie „aşa cum a putut”, vorba unuia din personajele sale, adică cu multă căldură, cu înţelegere şi cu umor.

a fost sau n a fost 12 460x267 A fost sau n a fost ? (2006)

Virgil Jderescu este patronul unui post de televiziune dintr-un mic oraş de provincie şi totodată realizatorul unui talk-show. În această calitate, el decide să realizeze o emisiune despre Revoluţia din 1989 pentru a stabili dacă a fost sau n-a fost revoluţie în acel oraş. Invitaţii săi, printre cei mai cunoscuţi oameni din urbe: Tiberiu Mănescu, profesor de istorie, care are probleme cu băutura şi Emanoil Pişcoci, un bătrânel inofensiv, care uneori se costuma în Moş Crăciun pentru copiii din oraş. Cei doi încep să remomoreze ce făceau pe 21 decembrie 1989 şi caută să răspundă la întrebarea dacă oamenii au început să iasă în stradă înainte de fuga dictatorilor sau după, caz în care nu fusese revoluţie la ei în oraş. Evident, emisiunea este interactivă, oamenii sună, intră în direct, iar unii reuşesc prin intervenţiile lor să-i pună în încurcătură atât pe invitaţi, dar şi pe moderator. Totuşi, întrebarea va rămâne: A fost sau n-a fost ?

a fost sau n a fost 21 460x267 A fost sau n a fost ? (2006)

 

Filmul este construit în aşa fel încât să ne pregătească pentru scena finală, cea a talk-show-ului, una care durează mai bine de 30 de minute. Până să ajungem acolo, regizorul ni prezintă pe cei trei protaganişti ai emisiunii astfel încât să-i cunoaştem destul de bine atunci când debutează faimoasa emisiune a postului local de televiziune. Apropo de această emisiune, care în paranteză fie spus merită toţi banii. Cei care au văzut talk-show-uri la televiziuni de provincie în anii 90 s-ar putea să li se pară familiară atmosfera reprodusă de Porumboiu. Pentru mine, emisiunea respectivă poate avea şi valoare de documentar, cam aşa se întâmplau lucrurile în televiziunile de provincie în perioada anilor 90, un amatorism amuzant dublat de entuziasm debordant. Pe lângă scenariul brici, A fost sau n-a fost performează şi prin prestaţiile celor trei actori principali: Teodor Corban, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu.
Un film care poartă marca inconfundabilă a lui Corneliu Porumboiu.

Vizionaţi trailer:

4 COMENTARII

  1. poate s-a observat ceva apasator in atmosfera filmelor lui Corneliu – ei bine, si tot absurdul care a creat acel comic pe care l-au apreciat strainii si care pe unii ne-a scarbit, si atmosfera cenusie se regasesc in Vasluiul meu natal exact asa cum le-a infatisat pelicula – trist, dar adevarat – iar personajul interpretat de Teo Corban e inspirat 99,9% dintr-o “personalitate” locala – deci din punctul meu de vedere A fost sau n-a fost? e mai mult drama decat comedie.
    a se remarca acelasi amestec de comic si dramatic si in filmul mai nou al lui Corneliu, Politist, adjectiv, care s-ar putea sa plictiseasca pe multi datorita filajului in timp real, dar care reuseste sa exprime fidel frustrarile politistului Cristi, pe care le impartasim cu totii – iar pentru cei care vor totusi sa rada, exista si niste dialoguri absolut savuroase 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.