Vertigo (1958)

3

Vertigo nu a fost bine primit de criticii de film din acea perioadă și nici nu s-a putut lăuda cu încasări spectaculoase, fiind socotit în epocă un eșec al lui Alfred Hitchcock. Celebrul regizor venea după capodoperele Rear Window și The Man Who Knew Too Much, iar ulterior avea să realizeze North by Northwest și Psycho așa că Vertigo a fost considerat sub aceste creații. Totuși, peste ani, specialiștii au reevaluat această producție a lui Hitchcock și au stabilit că este o bijuterie, în prezent Vertigo fiind socotit unul din cele mai bune filme din istoria cinematografului și considerat cel mai personal film al lui Alfred Hitchcock.


John “Scottie” Ferguson (James Stewart) este un detectiv din San Francisco care are o mare problemă: suferă de rău de înălțime. Din acest motiv, una din misiunile în care s-a aflat s-a încheiat tragic pentru unul din colegii săi. Ferguson este contactat de un fost coleg care îi angajează să-i urmărească soția. Bărbatul bănuiește că femeia ar avea ceva probleme psihice sau că ar fi bântuită. Verificările detectivului par să confirme spusele soțului, femeia avea momente când se comporta foarte ciudat și părea că în trupul său intră deseori duhul unei decedate. Totuși, Ferguson se îndrăgostește de soția fostului său coleg și încearcă să o salveze pe acestea de pericolele care o pândesc. Dar, ca în majoritatea producțiilor lui Hitchcock, lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi, iar răsturnările de situație reușesc să surprindă spectatorii.


Vertigo a mai însemnat ceva: a fost sfârșitul colaborării din Hitchcock și James Stewart, unul din actorii săi preferați până în acel moment. Regizorul a pus eșecul lui Vertigo pe seama actorului principal, acuzându-l pe acesta că este prea bătrân (Stewart avea atunci 50 de ani) pentru a mai atrage spectatorii. Carierele celor doi aveau să continue independent una față de cealaltă, iar cei doi vor înregistra noi succese cinematografice despre care sunt convins că vom mai avea timp să vorbim.

Vizionați trailer:

3 COMENTARII

  1. Un film excelent. Am fost indemnat sa vad acest film desi eram putin sceptic intr-o idee total gresita cum ca filmele vechi nu prea ma atrag. Mi-am schimbat total ideea iar unul din motive este si filmul asta. James Stewart este unul din actorii mei preferati iar rolurile sale din Vertigo,Rear Window si capodopera It’s a Wonderful Life vor fii mereu greu de egalat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.