Top 5 roluri Marcel Iureş în filme străine

7

Marcel Iureş este singurul actor român care a reuşit la Hollywood. Cariera sa ar fi putut fi mult mai bogată dacă ar fi acceptat să se mute în Los Angeles. El însă a vrut să-şi păstreze o oarecare libertate, să realizeze şi alte proiecte pe plan artistic şi să nu fie neapărat un sclav al banilor. Totuşi, a lucrat împreună cu staruri hollywoodiene pe care alţi colegi de-ai săi le văd doar în filme. Tom Cruise, Nicole Kidman, George Clooney, Bruce Willis, Daniel Craig, Colin Farrell, Sienna Miller, Johnny Depp, Orlando Bloom şi lista ar putea continua. Paradoxul este că Marcel Iureş a început să fie mai cunoscut şi în ţară după apariţiile în producţiile străine. Pentru că, deşi are un talent uriaş, îi lipsesc deocamdată, rolurile memorabile, în cinematografia românească. Am ales cinci roluri, iar cu o singură excepţie sunt un pic mai consistente. Adică, Marcel Iureş apare în mai multe scene şi rosteşte mai mult de două, trei replici.

iures 1 300x214 Top 5 roluri Marcel Iureş în filme străine

5- Interview with the Vampire (1994)

E primul lui rol şi prin urmare este mai mic. Dar reprezintă debutul unei cariere la Hollywood. Interesant este că a ajuns să joace rolul unui vampir după ce a fost văzut în Richard al III-lea de cineva de la Hollywood.

4 – The Peacemaker (1997)

Marcel Iureş are un rol mai important. El interpretează rolul unui terorist bosniac care intenţionează să arunce în aer o biserică din New-York. George Clooney şi Nicole Kidman fac totul ca să-l împiedice.

3 – Goal ! (2005)

Un rol în aparenţă lejer, dar actorul mărturisea că nu a fost deloc aşa. Nevoit să interpreteze un antrenor din fotbalul britanic (complet diferit ca atitudine mentalitate faţă de antrenorul român) Marcel Iureş a fost nevoit să facă o muncă de documentare, neavând o atracţie faţă de fotbal în general. Astfel, el a urmărit reacţiile principalilor antrenori din prima ligă engleză şi le-a însuşit şi le-a adus pe ecran, dar într-o manieră proprie.

iures goal 300x195 Top 5 roluri Marcel Iureş în filme străine

2 – Amen (2002)

Iureş interpretează aici rolul lui Papa Pius al XII-lea. Filmul lui Costa Gavras vorbeşte: de tăcerea complice a Vaticanului la semnalele legate de atrocităţile comise în lagărele naziste. Cu toate că nu este un rol principal, interpretarea lui Marcel Iureş i-a adus numeroase laude din partea specialiştilor străini şi nu numai.

iures amen 300x204 Top 5 roluri Marcel Iureş în filme străine

1 – Hart’s War (2002)

Probabil cel mai consistent rol al lui Marcel Iureş într-o producţie străină. El interpretează rolul unui colonel german, comandantul unui lagăr unde sunt ţinuţi prizonierii de război. Înfruntările pe care le are cu Bruce Willis ne demonstrează că Iureş nu este cu nimic mai prejos faţă de colegii săi americani, mult mai cunoscuţi şi mai bine plătiţi.

iures tom hart 300x195 Top 5 roluri Marcel Iureş în filme străine

7 COMENTARII

 1. Cred ca ar mai fi de precizat un lucru foarte important legat de Marcel Iures si anume ca a primit de doua ori titulatura de cel mai bun actor de teatru din Romania. Este presedintele festivalului Anonimul, conduce fundatia cultural-artistica Teatrul Act si il putem vedea jucand la Bulandra si la Act.
  De asemenea l-am vazut recent in Thick as Thieves in rolul lui Zykov jucand alaturi de Morgan Freeman si Antonio Banderas.

 2. nu as zice ca a avut roluri memorabile, doar un bun manager. doar “layer cake” mi-a placut. si o intrebare, unde apare Iures in “piratii din caraibe” ????

 3. bravo lui! ma bucur mult ca a ajuns apreciat international. e ceva cu care ne putem mandri. ma uitam la poza prim plan cu el, nu aduce deloc cu un roman si chiar are prestanta. bun asa!

 4. Din cadrul seriale in care a jucat: un rol secundar intr-un episod din The Philanthropist, o miniserie difuzata peste ocean.

 5. Marcel Iures este Capitaine Chevalle, in Pirates of the Caribbean: At World’s End, si le da replica mult mai celebrilor Johnny Depp, Geoffrey Rush, chiar daca-i una mica, intr-un rol la fel de mic, dar nu neaparat insignifiant.
  Consider ca este unul dintre cei mai talentati actori romani, cu un potential urias, nu pot sa uit replica pe care i-o da lui Bruce Willis in Hart’s War “This is not Geneva!”.
  Pentru mine insa, indiferent de marile succese de peste Atlantic, memorabil va ramane Marcel Iures, cel din spatele aparatului foto Nikon, faimosul paparazzo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.