The Past (2013)

0

La doi ani de la succesul înregistrat cu A Separation, regizorul iranian Asghar Farhadi revine cu o nouă dramă de familie, de această dată vorbită în limba franceză. Ca și precendenta sa producție și aceasta a fost foarte bine primită de critici și la festivaluri, având până în prezent premiul juriului ecunemic de la Cannes, premiu pentru actrița principală, acordat tot la Cannes, o nominalizare pentru Palme d’Or, nominalizare la Globurile de Aur 2014, ca să amintesc doar de cele mai importante. De asemenea, The Past a fost și propunerea Iranului pentru Oscar 2014, dar, spre surprinderea multor specialiști, nu a fost inclus nici măcar pe lista scurtă deși era cotat printre favoriții la o nominalizare.

the past 1 460x250 The Past (2013)

Ahmad revine în Franța pentru a finaliza divorțul. Plecat în Iran în urmă cu patru ani, el era în continuare căsătorit cu Marie (Berenice Bejo) chiar dacă relația lor de iubire era încheiată. Îi mai ținea legați un act, iar acum mariajul lor urmează să fie terminat și oficial. Ahmad află că Marie are o nouă relație, cu Samir, un bărbat căsătorit, care are un băiețel. Mai mult, Samir nu se poate despărți de nevastă pentru că aceasta este în comă. Ahmad își dă seama că tensiunile din casa Mariei sunt la cote alarmante. Fata cea mai mare a femeii, aflată la vârsta adolescenței, nu este de acord cu relația mamei sale cu Samir și arată pe față acest lucru. Ea speră să găsească un sprijin în Ahmad care nimerește în mijlocul acestor conflicte și care descoperă că lucrurile sunt chiar mai complicate decât par la prima vedere.

the past 2 460x250 The Past (2013)

Chiar dacă Marion Cotillard a fost prima propunere pentru rolul principal, dar a fost nevoită să renunțe din cauza programului încărcat, Berenice Bejo, înlocuitoarea sa, face o treabă nemaipomenită. Deși este o actriță talentată, ați mai văzut-o în The Artist sau în recentul Populaire, parcă nu o credeam în stare să fie atât de convingătoare într-un rol extrem de complex. O completează cu succes Ali Mosaffa, un actor iranian care a învățat limba franceză cu puțin timp înainte de începerea filmărilor și Tahar Rahim, poate vi-l amintiți din A Prophet.
Filmul dezvăluie treptat problemele cu care se confruntă protagoniștii și reușește să te surprindă constant cu noi elemente din aceeași poveste. Nu oferă un final clar, dar nici dilemele cu care se confruntă eroii filmului nu sunt ușor de rezolvat. Cam în același stil cu A Separation, deci dacă acela ți-a plăcut, nu văd de ce nu te-ar atrage și de The Past.

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.