Weekend-ul incepe in forta la NexT!

0

La cea de-a patra ediţie, Festivalul Internaţional de Film NexT, ziua de vineri aduce un program extrem de divers, care cuprinde proiecţii din competiţia festivalului, scurte metraje realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, două seminarii cu invitaţi importanţi, o proiecţie specială a filmelor realizate la precedentele ediţii ale workshopului de scenaristică European Short Pitch, un eveniment ShortsUP şi multe alte surprize. Premiera absolută a acestei zile vine însă din secţiunea Şi ei au fost NexT Generation.

Cea mai importantă proiecţie a zilei de vineri, 16 aprilie, este programată la Cinema Scala, începând cu ora 20:30: premiera românească a filmului britanico-irlandez Helen (r. Christine Molloy şi Joe Lawlor, 2008) marchează reinventarea secţiunii Şi ei au fost NexT Generation. Dedicată până acum scurt metrajelor realizate de regizori români consacraţi, secţiunea Şi ei au fost NexT Generation devine, începând cu această ediţie a festivalului, o rampă de lansare pentru lung metrajele de debut ale foştilor concurenţi din competiţia NexT.

Ziua începe la Cinema Scala de la ora 14:00, cu primul program de scurt metraje din secţiunea dedicată filmelor lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu. Astfel, publicul va avea ocazia să vadă pentru prima dată sau să revadă extrem de apreciatele Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu, sound design Andrei Toncu, 2006), Poveste la Scara C (regia Cristian Nemescu, sunet Andrei Toncu, 2002), Mihai şi Cristina (regia Cristian Nemescu, sound design Andrei Toncu, 2001) sau Lampa cu căciulă (r. Radu Jude, sound design Andrei Toncu, 2006).

Marilena De la P7 Weekend ul incepe in forta la NexT!

Competiţia NexT continuă vineri la Cinema Scala cu încă două programe de neratat. În calupul de la ora 16:30, spectatorii NexT vor putea să urmărească, printre altele, scurt metrajul-şoc Ultima suflare / The Last Breath (r. David Jackson, Marea Britanie, 2009); filmul polonez Hanoi-Varşovia / Hanoi-Warszawa (r. Katarzyna Klimkiewicz, 2009), Cum l-am cunoscut pe tatăl tău / Como conoci a tu padre (Spania, 2008). De la ora 19:00, în competiţia NexT intră ultimul dintre cele patru scurt metraje româneşti selecţionate de directorul artistic Andrei Gorzo, Muzica în sânge (r. Alexandru Mavrodineanu, 2010), filmul care a avut premiera mondială în competiţia celui mai important festival de scurt metraj din lume, la Clermont-Ferrand. Alături de acesta, din programul ultimului program al competiţiei NexT 2010 fac parte filmul spaniol Responsabil cu liniştea / El Encargado (r. Sergio Barrejon, 2008), o poveste în alb negru care evocă o situaţie pe care spectatorii NexT o vor regăsi, cu siguranţă, printre amintirile din şcoala generală sau mediu metrajul La 1000 de mile de Taşkent / 1000 Meilen von Taschkent (r. Katharina Wyss, Germania, 2009), cel mai lung film din competiţia NexT din acest an (51 de minute), povestea şocului suferit de un cuplu alcătuit dintr-o uzbecă şi un ucrainean la mutarea în Berlin.

Seminariile NexT de vineri programează la Mansarda Cărtureşti trei întâlniri de neratat: Seminarul de critică de film (Mez)aventurile unui autor de cărţi de film,,susţinut de reputatul jurnalist de film britanic Ronald Bergan începând cu ora 10:30; Seminarul de scurt metraj al lui Clifford Thurlow, autorul volumului Totul despre scurtmetraj, programat pentru ora 12:30, şi prezentarea Media Desk România – Media Program – Training & Networks in Europe, susţinută de Valentina Miu, reprezentat Media Desk în România, care va prezenta mai multe detalii despre funcţionarea sistemului de training în domeniul filmului la nivel european începând cu ora 13:30.

Muzica in Sange Weekend ul incepe in forta la NexT!

La Cinemateca Eforie, după reluările celor două programe de competiţie prezentate joi la Cinema Scala, publicul NexT are întâlnire de la ora 18:00 cu un nou calup de scurt metraje din secţiunea Festival Cities, de data aceasta o selecţie Best of a filmelor prezentate în cadrul prestigiosului festival de scurt metraj de la Vila do Conde.

Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti găzduieşte, începând cu ora 21:00, proiecţia filmelor realizate în anii trecuţi în urma programului de dezvoltare de proiect European Short Pitch, organizat de reţeaua de asociaţii de film europene NISI MASA. Proiecţia face parte din programul actualei ediţii European Short Pitch, care pune faţă în faţă scenarişti şi regizori din toată Europa cu producători de pe continent, în încercarea de a facilita întâlnirea dintre realizatori şi cei care îi pot ajuta să îşi producă filmele. Una dintre sesiunile European Short Pitch este organizată în acest an la Bucureşti, în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, cu sprijinul Asociaţiei Culturale Control N şi Societatea Culturală NexT.

ShortsUP vine la NexT vineri, 16 aprilie, la ora 21:30, cu Maşinăria de Vise, un program de 2 ore de scurt metraje dedicate viselor de toate felurile, din care nu lipsesc prima ecranizare după Alice în Ţara Minunilor, un film de 9 minute produs în 1903 care le va aduce cu siguranţă zâmbetul pe buze spectatorilor de la Cinema Scala, sau câştigătorul Premiului Oscar pentru Cel mai bun scurt metraj în 1994, „O viaţă minunată”, versiunea Kafka (r. Peter Capaldi, Marea Britanie, 1993). Proiecţia ShortUP este urmată de o petrecere cu şi despre vise, începând cu ora 23:30, în Club Control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.