War, Inc. (2008)

2

normal warposter 202x300 War, Inc. (2008)Actori: Marisa Tomei, Joan Cusack, Hilary Duff, Ben Kingsley

Actori cunoscuti, titlu interesant, anul 2008, acestea au fost ingredientele care m-au determinat sa ma uit la film. Si nu mi-a parut rau, e un film bizar, putin controversat, care merita atentia oricui. Ce e ciudat la acest scenarui e ca ceea ce ar fi trebuit sa fie dramatic m-a lasat rece, iar ce ar fi trebuit sa ma amuze m-a terifiat. E un film bun totusi, cu multe puncte forte, dar la fel de multe puncte slabe. Nu l-as cataloga ca o drama, dar totusi nici comedie nu l-as numi, iar la satira nici nu ma gandesc.

Actiunea se petrece in Turaqistan, o tara uitata de civilizatie (sau prea civilizata), 2008 war inc 003 200x300 War, Inc. (2008) un loc cutremurator cum mi-e teama ca multe vor ajunge asa in viitor, un teritoriu parasit de credinta si speranta. Cu explozii in fiecare minut, cu morti la tot pasul, copii care iti cer mita si iti dau foc la masina, Turaqistan nu e locul unde sa iti traiesti visul de a deveni vedeta sau sa te indragostesti. Si totusi, Hauser – un asasin platit – trimis acolo sa omoare un important lider si Natalie, isi traiesc povestea de dragoste in mijlocul razboiului. Nu e o poveste de dragoste clasica si siropoasa, dar mi s-a parut totusi putin exagerata, parca nu isi are locul in film, dar sa nu uitam de partea de satira a filmului si sa il luam ca atare. Hauser e bantuit de fantomele trecutului, de faptul ca nu a putut renunta cand a trebuit la meseria lui si din aceasta cauza sotia i-a fost omorata, iar fetita i-a fost rapita. Pana la finalul filmului afla unde se afla fata lui, dar voi singuri o sa aflati daca se si intalneste cu ea sau daca o sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti cu 2008 03 18 098 300x271 War, Inc. (2008)Natalie si fetita lui.

Download subtitrare “War, Inc.” click aici.

Scena de la inceputul filmului e memorabila: dupa nici un minut de film, sunt impuscati patru barbati intr-un bar, iar nimeni nu reactioneaza, nimeni nu schiteaza nici un gest. E un bun inceput pentru un film spre a atrage atentia, avand in vedere ca scena aceasta m-a determinat sa ma uit in continuare la el. Recomand acest film, dar nu il recomand ca un film bun, nici ca un film slab, ci ca un film ce ar trebui sa ne puna pe ganduri in anumite privinte.

Vizionati trailer:

2 COMENTARII

  1. Prea tare film.
    Citisem comentariul de mai sus si chiar incepuse sa-mi apara in fata acesta(comm), dar de la faza la faza s-a dovedit a fi chiar si mai tare. Asta doar daca-ti place genul. OK, in fine, TARE.

  2. Acest film nu este conceput spre a atrage gratuit-socant atentia in vederea vandabilitatii, asa cum se intampla de obicei la Hollywood (Red Hot Chili Peppers, “Californication” – does this ring a bell?). E o radiografie dureros de corecta a realitatii de astazi. Nu povestea conteaza, nu faptul ca mor multi tipi si nici ca (se pare ca) cei trei vor trai fericiti pana la adanci batranete. Toate astea sunt doar pretexte pentru a spune lucrurilor – de azi, nu din viitor – pe nume.
    Nu de dragul bastinasilor s-au dus americanii in Irak sa-l faca praf pe Saddam, nu pentru pace, libertate si intelegere intre popoare se moare in toate razboaiele si atentatele tampite ce au loc in chiar clipa asta in lume, nu din imaculata, feciorelnica diplomatie a fost semnat tratatul de la Ialta in ’45, cand maretele puteri ale Vestului au lasat jumatate de lume plagii rosii, spre a reveni peste 50 de ani in straie de salvatori ce iti interzic transhumanta, transformandu-te in simpla piata de desfacere, nu, ca sa inchei aleator enumeratia, de dragul poporului nigerian s-au dus acolo marile companii petroliere, lasandu-i in infinita lor bunatate pe bietii africani sa moara de foame in jurul rafinariilor ce scot profituri incalculabile.
    Ci din lacomie, din pofta de putere, din acute dureri in cot in privinta soartei oricarui altuia decat propria piele. Si in privinta asta, exista niste replici-cheie in film. De exemplu, ”teroristii’ ce o rapesc pe Natalie ii arata acesteia ca pt ei e doar ‘un joc’ chestia cu atentatele: libertatea, independenta si alte asemenea sunt pretexte atat pentru ocupatori, cat si pentru ocupati. Etc.
    Actiunea e doar un suport, cliseele caracteriologice de aici sunt intentionat ingrosate, tocmai pentru a arata ca de fapt nu despre ele e vorba. C’mon! (vorba lor).

    Inca ceva: oare de ce sa fi fost filmul asta asa de putin difuzat in SUA ? Oare pentru ca loveste exact acolo unde doare ? Pentru ca am ajuns chiar sa ne para ‘cool’ sa nu vedem padurea din cauza copacilor, pentru ca imparatul este, iata, de fapt gol?

    🙂

    Numai bine,
    Andrei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.