Tropa de Elite (2007)

5

Actori: Wagner Moura, Caio Junqueira, Andre Ramiro, Maria Ribeiro

Ce ar determina o domnisoara onorabila ca si mine sa se uite la vreun film cu o titulatura ‘hard’ ca acesta? Poate vreun baiat dragut. (am si rosit) O ecranizare deosebita, si nu pentru ca este improscata de pac-pac-uri, ci pentru ca este surprinsa o latura mult prea obscura a realitatii si a sensibilitatii umane. Produs in Brazilia, deci nu parafat sub stampila hollywoodiana, m-a incantat prin complexitatea reactiilor si simtirilor, dar si prin simplitatea faptelor. Este o psihologie turnata prin actiune si ratiune. Nu stiu, gandul ca asemenea lucruri pot deveni realizabile atat de usor, si existenta unor minti atat de corupte, te infioara. Bine ca era dragutul sa ma tina in brate. (nu ma puteam abtine, zau!)

Naratorul nostru este Nascimento, capitan al BOPE, o brigada speciala a politiei, ce este delegata sa militeze si sa lupte impotriva coruptiei. Actiunea are loc in anul 1997, inainte de vizita Papei la Rio de Janeiro, iar de aici pleaca si motorul intregii ecranizari. Brigada este desemnata din acel moment sa spulbere traficul de droguri din locurile tangentiale viitoarei cazari a Papei. Evenimentul coincide cu decizia lui Nascimento de a renunta la postul sau, datorita grijii pentru sotia sa insarcinata. In paralel ne sunt prezentate si alte doua destine ce vor fi implicate in intregul sistem defect al unei lumi crancene: Neto si Matias. Acestia, intr-o nevinovatie crunta, viseaza sa lupte impotriva violentei, dar doar realitatea ii va trezi curand la adevarata ei fata degradata.

Download subtitrare “Tropa de Elite” click aici.

Acum, nu pot sa nu ma iau de viata lui Nascimento (Wagner Moura). Ma, omul ala a jucat tare bine, dar avea el ceva suspect. Nu stiu ce, dar cert este ca m-a cam speriat. Filmul pare desprins din filele unui documentar la care adultii pufaie ingrijorati, copii il chicotesc si ii imita scenele prin CS iar batranii ajung sa dicteze societatii vorbe de duh. Eu nu stiu in ce categorie m-as incadra; va spun doar ca m-am intristat un pic cand l-am vizionat. Da da Capitao Nascimento, tu esti de vina, acum esti mai bine, ce face bebele?

Vizionati trailer:

5 COMENTARII

  1. Filmul a luat Ursul de Aur la Berlin în acest an şi s-ar putea să-l vedem şi la Oscar anul viitor. Încă nu mi-a căzut sub ochi, dar este o chestiune de timp până când se va întâmpla acest lucru.

    Dacă nu ai văzut, îţi recomand Cidade de Deus. E cam în acelaşi registru cu Tropa de Elite.

  2. Am citit ulterior si despre premiile castigate de ecranizare.
    Referitor la Cidade de Deus, chiar cand a venit vorba de Tropa de Elite, mi s-a pomenit si de el. Si mi s-a spus ca este mai bun, pe viitor cred ca dau vreun ochi prin pixeli. 🙂

  3. Nu ştiu dacă este mai bun pentru că nu am văzut Tropa de Elite, dar din ce ai scris despre el, am senzaţia că Cidade de Deus are un pic mai multă poezie. Violenţa e în largul ei şi în producţia lui Meirelles, dar nu mi s-a părut gratuită nici măcar în vreun cadru.

  4. sal….sunt nou aici cum se pot descarca filmele??..cine ma poate ajuta k aceasta informatie?? multam!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.