Jovi: “The Visitor (2008)”

2

visitor1Actori: Richard Jenkins, Hiam Abbass

Pentru rolul sau plin de substanta din acest film, Richard Jenkins a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol principal. Ce pot spune? Este un film duios, care curge lin, despre cum se pot schimba sentimentele umane, la varsta a doua (sau a treia?), in niste situatii aparent neobisnuite in America zilelor de azi. Cum fobia de dupa 11 septembrie 2001 determina cautarea persoanelor ajunse ilegal in SUA si, indiferent de personalitatea fiecaruia, acestea sunt expulzate inapoi in tara de origine.

Jenkins joaca rolul unui profesor universitar din Conneticut, Walter Vale, care are o viata plictisitoare, linistita si nimic pare ca nu o poate schimba. Surpriza vine cand trebuie sa participe la o conferinta la New York, unde mai detinea un apartament: descopera ca el este ocupat cu un cuplu de refugiati ilegal in America, un sirian-Tarek si prietena lui, din Senegal-Zainab. Incet-incet, incearca sa ii cunoasca si descopera lucruri comune cu ei: in primul rand, pasiunea pentru muzica, Tarek cantand untitledziua prin parcuri, precum si in cluburi la un fel de toba traditionala africana, lucru pe care si-l doreste si Walter. Prietenia lor se dezvolta, mai ales cea intre cei doi barbati, ea fiind mai distanta, lucrurile schimbandu-se in momentul in care Tarek este arestat intr-o statie de metrou si dus intr-un centru pentru imigranti ilegali, pentru a fi pregatit de deportare.

Este un film care ilustreaza o realitate si care nu incearca sa accentueze drame, ci doar sa le prizinte in modul cel mai calm si mai cald posibil. Este un film care prinde spectatorul si care il sensibilizeaza asupra unor aspecte prea putin cunoscute, cu o muzica interesanta, cu personaje din locuri exotice si cu un Jenkins foarte uman. Este si un film despre birocratia administratiei americane, foarte rece si respectand intocmai legea, fara sa se preocupe prea mult sau deloc de sentimentele umane.

Trailer:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.