The Secret of Kells (2009)

0

Dacă vă plac desenele, ba mai mult de atât, dacă vă era dor de un desen animat de lung metraj, realizat în ”dulcele stil clasic”, nu aveți voie să ratați The Secret of Kells. Cu un palmares impresionant (5 nominalizări la premii importante, dintre care una la Oscar și alte 8 premii câștigate), filmul este produs in 2009, la cârma regiei aflându-se Tomm Moore. Pentru tânărul regizor (n. 1977), The Secret of Kells este primul film de lung metraj. Și cu siguranță nu va fi ultimul. Tomm Moore va fi un nume de care vom mai auzi de acum încolo. În prezent acesta lucrează la o altă animație, The Song of the Sea, realizată în același mod și care promite cel puțin la fel de mult.

secretofkells poza 1 460x258 The Secret of Kells (2009)

Ceea ce e cu adevărat remarcabil la aceste desene este tehnica în care sunt realizate, adică manual. Deci nu degeaba vorbeam de stilul clasic. Desigur, e de apreciat toată aceasta nouă tehnologie 3D care acaparează ecranele, dar nu putem da uitării lucruri cu adevărat valoroase. Tehnica și grafica filmului au fost primele lucruri care mi-au atras atenția în momentul în care am vizionat trailerul. Iar vocea care narează în intro, cu siguranță te face să spui un DA categoric și te convinge că filmul are cu adevărat esență.

secret of kells poza 2 460x258 The Secret of Kells (2009)

Inspirat parțial dintr-o legendă medievală creștină și bazat pe o poveste scrisă de Tomm Moore, acțiunea filmului se petrece în secolul 9, într-o Irlandă dominată de vikingi (regizorul fiind și el irlandez). Povestea este a tânărului Brandon (voce Evan Mcguire) care trăiește liniștit în cadrul abației Kells, aceasta fiind înconjurată de ziduri înalte menite a-i proteja pe locuitori împotriva vikingilor. Lucrurile se schimbă în momentul în care apare fratele Aidan
care aduce cu el o carte plină de magie, o carte capabilă să schimbe lumea, să ”schimbe întunericul în lumină”. Din păcate, această carte nu este terminată, iar Brandon va păși în aventura vieții sale în momentul în care se oferă să-l ajute pe Aidan să finalizeze cartea. Din clipa în care pășește în pădurea magică în căutarea ingredientelor necesare pentru terminarea cărții,înfruntându-și cele mai mari temeri, pășim și noi cu el, așa cum spuneau și criticii, într- un vis lucid. O să aveți senzația, de la început până la sfârșit, că vă aflați alături de Brandon în acea lume feerică!

O poveste plină de morală, pentru toate vârstele, o odisee în adevăratul sens al cuvântului, emoție și sensibilitate, personaje puternic conturate, coloană sonoră remarcabilă, acestea sunt ingredientele necesare unei reușite. Nu pot decât să vă las pe voi să descoperiți toate semnificațiile acestei lumi pline de magie și mister. Cu încredere!

Vizionati trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.