The Princess and The Frog (2009)

5

Welcome back, Disney World! Si putem spune cu mana pe inima, chiar ne-ai lipsit! Doi dintre partizanii Disney, Ron Clements si John Musker (Treasure Planet, Hercules, Aladdin, The Little Mermaid) readuc spiritul vechilor povesti alaturi de care am copilarit fiecare dintre noi. Si, surprinzator ori nu, o fac chiar foarte bine, adjudecand pana acum printre multele nominalizari si una la mult-ravnitele Globuri de Aur. Ce ar mai putea aduce nou si original o noua productie ce poarta mult-ravnita marca? Ei bine, adaptarea la vremurile noastre este uimitoare: totul pare ca se petrece intr-o viteza fulminanta, viteza ce caracterizeaza pe deplin un secol XXI aglomerat. Inca ceva: nu va asteptati totusi sa fiti straini de scenariu, ati putea intalni o cvasi-Cenusareasa de culoare, un licurici ce aduce a greierasul Jiminy (constiinta lui Pinnochio) si povestea cu broasca transformata in print. Iar acest aspect este evident un plus, caci nu exista riscuri de a se plafona sau a se continua o poveste ce fusese incheiata de ani buni. Surpriza va fi cu atat mai mare, cu cat pe parcursul povestii apar noi personaje, din absolut toate regnurile animale posibile, personaje atat de simpatice incat greu te vei putea desprinde de ele. Caci, nu-i asa, happy-end-ul este inevitabil. Si nici nu-i purtam pica pentru asta.

A fost odata ca niciodata.. De fapt, pentru micuta Tiana, desi lucrurile nu stau pe roze privind situatia financiara alor ei, copilaria inseamna multa voiosie si povesti spuse de mama ei in palatul bunei sale prietene, Charlotte. Incurajata de tatal ei, Tiana, pasionata de bucatarie, ajunge sa viseze sa aibe propriul restaurant. Anii trec, tatal moare, iar fata economiseste de zori pentru a-si indeplini visul din copilarie lucrand ca si chelnerita. Intr-o buna zi, Tiana afla de la Charlotte marea veste ce a impanzit intreg New Orleans-ul: printul Naveen soseste in oras. Si este gata sa-si gaseasca si printesa inimii lui. Entuziasmata peste masura, Charlotte face toate pregatirile pentru a se asigura ca printul va deveni curand alesul ei.

Nimic mai nepotrivit. Printul, cuprins de febra locului, alaturi de ajutorul sau Lawrence, il intalneste pe Dr. Facilier, un tip excentric ce practica ritualuri voodoo. Acesta va reusi sa-i manipuleze si sa faca un schimb intre cei doi, Lawrence devenind printul Naveen si viceversa. Dar lucrurile se vor complica si mai mult: pentru a-si pastra cat mai mult trupul de print si a-si indeplini planurile, maleficul Facilier il transforma intr-o broasca pe Naveen. Si ar fi riscat sa nu fie niciodata descoperit daca Tiana nu reusea sa-l aduca cu puterea dorintei sale. Ar mai lipsi un sarut si totul s-ar termina cu bine. Sau nu?

… ei bine, NU. Asta ca sa inchei intrebarea oarecum retorica din finalul rezumatului. Intamplarile nu sunt deloc previzibile, iar personajele, desi multe dintre ele apartin unui tipar standard (maleficul vrajitor, gigantul prostut, majordomul tradator) nu ai cum sa nu le indragesti. Situatiile comice sunt cu adevarat ilare, capabile sa starneasca rasul chiar si celor mai mari. Dar va dati seama ca “The Princess and The Frog” nu se adreseaza doar celor mici, ci si celor care doresc sa fie mici. Indiferent de cat de mari ar putea fi. Ah da, atat de mult m-a uimit si incantat povestea, ca aproape am si trecut peste pasajele de musical, adevaratele secunde de tortura pentru mine. Iar epoca in care povestea se desfasoara, o perioada in care jazz-ul coloreaza strazile, este atmosfera de care istorioara avea nevoie. Si… atat timp cat lumea lui Disney traieste, vom avea ce arata si copiilor si stra-stra-stra-nepotilor nostri. 😀

Vizionati trailer:

5 COMENTARII

  1. […] În parte, a reușit. Bineînțeles că nu s-a făcut încă filmul perfect! Mihaela – FilmeTari “Welcome back, Disney World! Si putem spune cu mana pe inima, chiar ne-ai lipsit! Doi dintre […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.