The Motorcycle Diaries (2004)

1

Cum se naste un revolutionar? Filmul The Motorcycle Diaries, inspirat din calatoria pe care tanarul medic Ernesto Che Guevara o face in America Latina, ofera un raspuns la aceasta intrebare. A face o calatorie implica a cunoaste, a intra in contact direct cu realitatile unei natiuni si a extrage apoi niste concluzii din trairile si experientele acumulate. Tocmai acest proces este reflectat in filmul despre care va voi vorbi. Ideea de baza a filmului este ca o calatorie te schimba, dar numai daca exista ceva in tine care poate rezona cu ceea ce ajungi sa cunosti. Cred ca asa as descrie cel mai bine acest film regizat de Walter Salles.

The Motorcycle Diaries reda calatoria initiata in 1952 de Ernesto Che Guevara, interpretat de Gael Garcia Bernal si prietenul sau, doctorul Alberto Granado (Rodrigo de la Serna), de-a lungul Americii de Sud. Filmul se bazeaza pe cartea lui Che Guevara, The Motorcycle Diaries, in care acesta descrie etapele calatoriei inceputa in 1952. In momentul in care pleaca in aceasta aventura, Ernesto Che Guevara avea 23 de ani, iar Alberto Granado, 29. Cei doi pleaca din Buenos Aires pe o motocicleta numita La Poderosa, intentionand sa lucreze timp de cateva saptamani la o colonie de leprosi din San Pablo, Peru. Cei doi prieteni isi stabilisera un itinerariu de 8.000 de kilometri care includea Argentina, Chile, Peru, Columbia si Venezuela. Filmul surprinde o parte din aceasta calatorie, intalnirile cu diversi oameni din America Latina si ecourile pe care le-au avut aceste experiente in sufletul lui Che Guevara.

Din punctul meu de vedere, filmul reuseste sa realizeze un portret fidel al lui Che Guevara, din perspectiva idealismului sau si al ideilor care i-au determinat evolutia sa viitoare. Mi-a placut sa ii vad pe Gael Garcia Bernal si pe Rodrigo de la Serna in aceste roluri, emanand trairile puternice si entuziasmul unor tineri care vor sa cunoasca, sa exploreze si sa afle cat mai multe despre continentul in care traiesc. In film sunt reliefate foarte bine convingerile lui Che Guevara (nu neaparat cele politice, filmul nu insista foarte mult pe aceasta latura, ci convingerile general umane), revolta sa impotriva inegalitatii, a exploatarii oamenilor si credinta sa ca natiunile din America Latina nu sunt separate, ci au o identitate comuna. Va recomand sa vedeti acest film daca sunteti interesati de viata revolutionarului sud-american si de realitatile sociale ale acelor vremuri. Este o pelicula bine realizata, are umor si reuseste sa descrie intr-o maniera frumoasa o parte din viata lui Che Guevara.

Vizionati trailer:

1 COMENTARIU

  1. […] the Road, in regia brazilianului Walter Salles (The Motorcycle Diaries), este ecranizarea cartii cu acelasi nume scrisa de Jack Kerouac. In acest film joaca Kristen […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.