The Man Without a Past (2002)

0

The Man Without a Past imbina umorul si dramatismul intr-un mod ingenios, rezultand un film complex, care te emotioneaza si te face in acelasi timp sa razi. Regizorul finlandez Aki Kaurismaki porneste de la o situatie de viata si reuseste sa creeze un intreg tablou unde lucrurile se incheaga si inspira viata, un univers in care intri in mod natural si reusesti sa empatizezi cu personajele. As spune despre acest film ca este ceva delicat, in care totul capata valoare prin simplitate, umor inteligent si capacitatea regizorului de a transmite un lucru esential fara a se juca prea mult cu emotiile personajelor, dar, paradoxal, tocmai aceasta parte emotionala primeaza in ansamblul lui. Este un film care spune ceva despre lucrurile bune din oameni si despre legaturile care apar intr-o comunitate.

La inceputul filmului vom vedea cum personajul principal numit in generic M (Markku Peltola) soseste intr-un oras, fiind jefuit si batut cu brutalitate de trei barbati, dupa ce adormise pe o banca. Dupa ce medicul il declara mort, in mod surprinzator, M se trezeste si pleaca din spital. In urma loviturilor aplicate de cei trei batausi nu isi mai aduce aminte cine este. Treptat, M intra intr-o comunitate de oameni saraci, care traiesc la marginea orasului in niste baraci sau tomberoane, isi gaseste un loc unde sa stea si merge la mesele oferite de Salvation Army unde o cunoaste pe Irma (Kati Outinen), de care se indragoste. Pe scurt, filmul reda povestea unui om care sufera de amnezie si incearca sa isi construiasca o noua viata, bucurandu-se de lucrurile marunte care i se intampla.

Este un film in majoritate static, personajele par uneori a fi desprinse dintr-un film mut, interpretarea lor fiind mai degraba teatrala, cu pauze intre replici, dar fara a dezvalui prea mult trairile interne. Uneori se privesc mai multe secunde in ochi intr-un gest teatral, dar care nu este insa imprimat de trairi puternice. Mie mi-a placut foarte mult umorul subtil al lui Aki Kaurismaki, prezent in multe scene (“cina” de vineri seara, “infricosatorul” caine Hannibal, jaful de la banca, avocatul care il salveaza din inchisoare, formatia pe care o familiarizeaza cu stilul rock’n’roll). Regizorul stie sa exploateze foarte bine intamplari diverse si sa ne ofere perspective nebanuite. Muzica filmului este variata, incepand de la blues, muzica clasica si ajungand la rock’n’roll. De asemenea, o veti vedea si auzi pe cantareata finlandeza Anniki Tahti cantand un hit din 1955. Prin tehnica sa, Aki Kaurismaki aduce un tribut marilor regizori europeni (marturiseste ca este atras de cinematograful francez timpuriu). The Man Without a Past nu este un film comercial, ci o pelicula ce transmite mult prin imagini, dialog, umor si faptele personajelor. In plus, toata aventura eroului principal poate sa aiba si o alta semnificatie pe care va las sa o descoperiti.

Vizionati trailer:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.