The Cove (2009)

2

Taiji este o mică localitate din Japonia. Nu ştiu cât de cunoscută era până în urmă cu câţiva ani la nivel mondial, dar acum şi-a câştigat o faimă internaţională deloc măgulitoare. Este vorba de orăşelul în care localnicii ucid anual peste 20.000 de delfini fără ca cineva să se opună. De fapt, sunt multe persoane care au atras atenţia asupra fapt, care s-au zbătut să scoată în vileag o poveste care nu prea depăşise graniţele Japoniei, dar acestea nu au cum să intervină pentru a pune capăt activităţii în cel mai mare abator de delfini din lume. Deocamdată, măcelul merge mai departe. Până când ? Probabil până când vor dispărea toţi delfinii din zonă.

The Cove este un documentar realizat de Societatea pentru Protecţia Oceanelor care şi-a propus să arate lumii întregi cum sunt ucişi delfinii în Taiji. Şi pentru că o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte şi pentru a convinge comunitatea internaţională de ceea ce se întâmplă acolo a trebuit ca cineva să ia atitudine şi să filmeze totul. Evident, cu camere ascunse. A fost nevoie de implicarea unei echipe curajoase, care să pună la cale un plan ingenios şi să fenteze vigilenţa autorităţilor locale care interzic accesul în zonă în perioada măcelului. Unul dintre cei participanţii la acest proiect a fost Ric O’Barry, dresorul celebrului Flipper, care duce de ani de zile o luptă pentru eliberarea delfinilor de pretutindeni. În final, totul a ieşit la iveală. Şocantele imagini cu uciderea mamiferelor, cu apa înroşită de sângele delfinilor au făcut înconjurul lumii. Horror, nu altceva !

Filmul nu este uşor de privit, mai ales în partea lui finală când vedem deosebit de limpede cum sunt omorâţi delfinii după ce în prealabil fuseseră atraşi mişeleşte în zona respectivă. The Cove ridică însă o problemă mai generală decât cea care ne este prezentată în detaliu, anume nesăbuinţa oamenilor, plăcerea lor malefică de a distruge flora şi fauna. Pentru că atrocităţi se petrec şi cu alte zeci sau poate sute de specii de animale, aflate pe cale de dispariţie. Acum sunt ocrotite, aproape că au devenit ca nişte obiecte de muzeu, dar zeci de ani omul a acţionat prin diverse metode împotriva lor. Nu ar fi exclus ca şi delfinul să devină o specie ocrotită în următorii zeci de ani, nu doar din pricina atrocităţilor din Taiji, ci şi a poluării sau a experimentelor şi exerciţiilor militare din mările şi oceanele lumii. Va fi însă prea târziu.

Vizionaţi trailer:

2 COMENTARII

  1. S-a mai facut o recenzie pt acest film, de colegul tau Saramon. Puteai sa folosesti inainte aplicatia ‘cauta’.!

  2. Sunt niste criminali!!, saracii delfini;( , nu pot sa cred cat de cruzi pot fii uni oameni! Aceei oameni merita sa fie si ei omorati la fel!, se mai si lauda ca ei stiu sa omoae delfini:(

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.