The Book Thief (2013)

0

The Book Thief este realizat după cartea cu același nume scrisă de Markus Zusak și apărută în 2005, romanul primind numeroase premii, dar înregistrând și vânzări record. Acțiunea filmului este plasată în timpul nazismului, prezentând drama unei fete rămasă fără părinți și crescută de o altă familie și dificultățile prin care trece într-o perioadă cruntă a istoriei, plină de pericole și privațiuni. Un lucru inedit, dar deosebit de interesant, este că atât filmul, cât și cartea au un povestitor neobișnuit, este vorba de Moarte, care a avut mult de lucru în perioada respectivă, fiind, după cum mărturisește, cel mai bun aliat al lui Hitler. Regia este semnată de Brian Percival, un regizor mai mult de micul ecran, printre serialele la care a lucrat numărându-se și Downton Abbey, The Book Thief fiind probabil cel mai ambițios proiect al său.

the book thief 2 460x303 The Book Thief (2013)

Liesel (Sophie Nelisse) este abandonată de mama ei și dată spre creștere familiei Huberman, care nu are copii. Femeia a renunțat de bună voie la fată deoarece este considerată comunistă de autoritățile germane, iar viața sa era în pericol. Împreună cu Liesel la noua familie urma să ajungă și fratele său, dar acesta a murit pe drum. Liesel este primită cu răceală de mama sa adoptivă, Rosa (Emily Watson), dar găsește sprijin în tatăl său adoptiv, Hans (Geoffrey Rush) care știe să ajungă la sufletul fetei. El o învață și să citească, iar Liesel devine fermecată de cărți, de cuvinte, ajungând chiar să recupereze romane incendiate de către naziști pentru a le citi. Sosirea unui tânăr evreu în casa familiei Huberman îi va pune în pericol pe toți, dar pentru Liesel va reprezenta o adevărată gură de oxigen, cei doi sprijinindu-se reciproc în momentele dificile.

The Book Thief 1 460x277 The Book Thief (2013)

Actrița principală, Sophie Nelisse, deși are numai 14 ani, dovedește o maturitate excepțională, fiind fermecătoare și deosebit de talentată. Poate v-o amintiți din Monsieur Lazhar, film în care a și debutat. De la Geoffrey Rush și Emily Watson așteptările erau ridicate și ei nu dezamăgesc. Personajul lui Geoffrey Rush încearcă să ia cei mai bun din viață, e genul care vede partea plină a paharului și care crede în oameni până la capăt. Eroina jucată de Emily Watson este un pic mai severă la început, se mai înmoaie pe parcurs, dar ea este cea care ținea în spate toată familia și se îngrijorează pentru ziua de mâine.
Povestea este una minunată, plină de emoție, de dramatism, de umanitate. Iar faptul că este un film și cu copii, pe lângă eroina principală mai este un puști cel puțin la fel de simpatic, îi oferă producției și un plus de căldură.
The Book Thief poate fi urmărit în cinematografele din țara noastră din 28 februarie,

Vizionați trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.