The Apartment (1960)

3

apartamentul afis The Apartment (1960)

Se spune că un vin este cu atât mai bun cu cât au trecut mai mulţi ani de la îmbutelierea lui. Cred că această sintagmă se potriveşte şi anumitor filme, iar The Apartament este unul dintre ele. Deşi au trecut aproape 50 de ani de când a fost lansat, filmul are un parfum aparte, o savoare deosebită, care s-au accentuat cu trecerea anilor. Am constatat în timpul vizionării producţiei că a fost pentru prima oară când i-am văzut tineri pe Jack Lemmon şi Shirley McLaine, eroii principali. El avea atunci 35 de ani, ea 26 de ani, iar eu eram obişnuit cu rolurilor lor din perioada matură. Din păcate, Jack Lemmon ne-a părăsit în urmă cu opt ani, dar Shirley McLaine este în continuare activă şi are numeroase proiecte în pregătire. Dar să lăsăm deoparte prezentul şi să ne bucurăm de un film clasic.

În adevăratul sens al cuvântului.

apartament 1 300x208 The Apartment (1960)

Baxter (Jack Lemmon) lucrează la o mare companie de asigurări. El petrece foarte mult timp la serviciu şi nu doar pentru că ar fi un angajat model. Bărbatul îşi închiriează apartamentul său colegilor săi, câteva ore pe săptămână, pentru ca aceştia să-şi poată face de cap cu amantele sau iubitele lor. Baxter era apreciat de colegii săi şi pentru că era extrem de discret. Cu toate astea, vestea că are un apartament de închiriat pentru probleme amoroase a ajuns şi la şeful cel mare. Acesta l-a avansat rapid pe Baxter şi i-a oferit numeroase facilităţi pentru a putea să petreacă şi el câteva ore în locuinţa respectivă. Problema apare atunci când Baxter află că femeia cu care şeful său avea întâlniri secrete era Fran (Shirley McLaine), o liftieră din clădirea unde îşi avea sediul compania de asigurări şi pentru care bărbatul nutrea ceva sentimente. El are acum o mare dilemă: să-i spună femeii ce simte pentru ea sau să tacă pentru a nu-şi supăra şeful şi a pierde astfel privilegiile câştigate rapid şi nu neapărat meritat ?

apartment 2 300x203 The Apartment (1960)

Probabil că The Apartment nu va plăcea tuturor, dar majoritatea cred că îl va aprecia. Cei care sunt obişnuiţi cu ritmul alert al producţiilor moderne s-ar putea să fie dezamăgiţi de acest film, care nu are efecte speciale, atuurile sale fiind scenariul şi interpretarea actorilor. Cu toate acestea The Apartment este foarte apreciat şi în zilele noastre. În 2006, revista Premiere l-a trecut pe lista celor mai bune 50 de comedii din istorie, iar în 2007, Institutul American de Film l-a desemnat printre cele mai bune producţii ale tuturor timpurilor. The Apartment a avut parte de glorie şi în epoca sa. A obţinut cinci premii Oscar, inclusiv pentru film şi regizor, a avut alte cinci nominalizări şi a primit alte numeroase distincţii naţionale şi internaţionale.

Vizionaţi trailer:

3 COMENTARII

  1. Am vazut acest film la Cinemateca pe TVR1 cu ceva ani in urma, prin liceu mai exact.
    Mi-a placut interpretarea actorilor principali Jack Lemmon si Shirley McLaine foarte mult. Filmele vechi, ca “The Apartment” au mult bun gust si un aer aparte. Merci ca mi-ai reamintit de el Cinefilule si cred ca o sa-l revad cat de curand;)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.