Tenderness (2009)

1

“Tenderness” este fara doar si poate, un film ciudat. Ciudat ca si tematica, abordarea ei, personaje si modalitatea in care regizorul (John Polson) alege sa incheie pe mai departe povestea. Ideea de la care porneste o putem gasi in cartea lui Robert Cormier, si la maniera in care decurg lucrurile in planul ecranizarii, romanul chiar poate reprezenta o alegere interesanta pentru lectura. Chiar daca nu beneficiaza de aportul unor nume mari ale cinematografiei comerciale, exista totusi un personaj din “background” de efect: Russell Crowe. Si chiar daca tipul nu are decat intrari-cheie si mult mai putine de aratat publicului, asta nu inseamna ca prestatia ii scade semnificativ. Tot Russell Crowe ramane, orice ar fi! Si pentru ca am adus in discutie prestatiile, haideti sa va prezint si duo-ul care va vor plimba (la propriu, chiar!) pe parcursul vizionarii: Jon Foster si Sophie Traub. Tipul, fratele cel mic al bine-cunoscutului actor Ben Foster, figureaza pe lista unor filme ca “The Informers”, “Pandorum”, “The Mysteries of Pittsburgh”, iar fata se rezuma la cateva roluri mici in seriale, “Tenderness” fiind probabil primul ei rol mare. Si se descurca onorabil, caci este unul dintre personajele care transmite cel mai multe, in opinia mea.

Eric este un tanar ce a captat atentia tuturor celor din preajma sa, mass-media si politie. Si asta nu pentru ca ar fi fost demn de admiratia tuturor, ci dimpotriva, a socat o lume intreaga atunci cand si-a ucis ambii parinti. Fapta pusa sub motivatia unei depresii puternice si a unor anormalitati psihice, baiatul este pedepsit cu sederea intr-o inchisoarea juvenila.

Detectivul Cristofuoro (Russell Crowe), cadrul de politie pensionat ce monitorizeaza cazul, va avea grija ca dupa eliberarea tanarului din arest (la implinirea celor 18 ani) sa se tina departe de necazuri. In paralel, o cunoastem pe Lori, o adolescenta care nu se da in laturi de la nimic atunci cand doreste sa obtina ceva. Astfel ca atunci cand afla ca Eric urmeaza sa fie eliberat, merge la el acasa in asteptarea lui. Nu stim daca cei doi se cunosc, dar aflam ca  fata nutreste un soi de admiratie pentru baiat. Lori se ascunde in masina lui Eric, iar Eric pleaca la intalnirea cu Maria. Cine este Maria? O tipa pe care el a vazut-o in incinta inchisorii si de care s-a simtit atras. Cristofuoro, detectivul, pleaca pe urmele lui Eric, neincrezandu-se in spiritul civic proaspat eliberat al acestuia.

Acum e acum! Pai, pe langa povestea incurcata, personaje ale caror prezenta si rol nu se intrevad la orizont si elemente fara sens, s-ar parea ca filmul nu are nimic bun de aratat. Si pentru asta, producatorii au inteprins scene pline de emotie, suspans si curiozitate; ca de exemplu, cea din roller-coaster in care Lori isi da seama de pericolul in care se afla Eric. Iar partea cea mai inspirata si cea care lasa de gandit, este cea intre finalul povestii si deznodamantul filmului. Lori are parte de transformarea prin reprezentare: din prezenta agasanta, fiinta neinteleasa si cautatoarea de placeri, devine obiectul dorintei, al sentimentelor si al intelegerii. Doar ca asta se va intampla mult prea tarziu, lucru imprevizibil de altfel. Prestatiile celor doi protagonisti principali sunt chiar credibile, iar lui Russell Crowe nu i se aduce nimic revelator in rol, ramanand acel personaj din umbra, o umbra poate ascunde neimplinirea si momentele de cumpana prin care se furiseaza. Pe final va spun ca pentru “Tenderness”, chiar n-ar strica o vizionare.

Vizionati trailer:

1 COMENTARIU

  1. Recenzia a fost la obiect…! Singurul lucru ce a salvat filmul a fost din nou Russell. Eu nu recomand filmul decat pt cei ce vor sa-l vada inca o data la lucru pe Crowe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.