Tabara din Razoare, regizat de Cristi Iftime, merge la Cannes 2012

1

Scurtmetrajul Tabara din Razoare, in regia lui Cristi Iftime, este primul film romanesc anuntat in selectia celei de-a 65-a editii a Festivalului de la Cannes (16 – 27 mai 2012). Filmul lui Cristi Iftime participa la sectiunea Cinefondation, al carei juriu este prezidat de Jean-Pierre Dardenne. Cele 15 filme din Cinefondation au fost alese din 1.700 inscrise si venite din partea a 320 scoli de film din intreaga lume. Tabara din Razoare e o poveste infiripata pe munte intre doi absolventi de facultate, Alex si Vera – interpretati de Alexandru Potoceanu si Lorena Zabrautanu. Cristi Iftime semneaza si scenariul acestui film. Tabara din Razoare este lucrarea cu care Cristi Iftime a absolvit a cursurile de Master ale UNATC. Pelicula a fost filmata in Maramures.

Cristi Iftime si-a dorit sa realizeze un film de atmosfera, care sa surprinda momentul despartirii de o varsta cu tot ce implica ea, inclusiv un anume cerc de prieteni. Regizorul recunoaste ca filmul e inspirat din lucruri care i s-au intamplat, dar a incercat sa il faca pe spectator sa se gandeasca la propria lui despartire de o anumita varsta: “Nu e vorba neaparat de o varsta biologica, ci mai degraba de una psihologica. La unii se intampla la 18 ani, la altii la 30. Este un moment de trecere la varsta adulta. M-a atras sa vorbesc despre eroi care sunt mai tineri decat mine. M-a atras sa vorbesc despre varsta asta care e usor inconstienta. Pozitia mea e cea a unui observator care se raporteaza la evenimente trecute, lucru pe care am incercat sa il marchez la nivel plastic. Nu am facut flashback-uri, dar am lucrat cu niste tablouri la care revin si care sunt privite restrospectiv. Intentia de restituire, de revenire la niste evenimente din trecut e destul de clara pentru mine.”

Cristi Iftime declara ca selectionarea la Cannes ii va da ocazia sa isi dea seama cum va fi receptat filmul sau de catre spectatori: “Eu am avut niste intentii foarte clare cu filmul si sunt curios sa vad cat anume ajunge la ceilalti”. Din distributie mai fac parte Dan Astilean, Lucian Iftime si Andrei Serban. Cristi Iftime a mai realizat scurtmetrajele Tu plus eu, Patru instrumente (documentar), Timi (premiat la Cinemaiubit 2009 cu Premiul Rectorului UNATC), 15 iulie, care a fost selectionat la Berlinale Shorts in 2011 si a primit Trofeul Timishort in 2011.

sursa.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.