Sunshine (2007)

4

Câte filme aţi văzut despre o catastrofă planetară iminentă evitată în ultimul moment datorită unui personaj extrem de curajos ? Ştiu, nu-mi răspundeţi, cel puţin la fel de multe ca mine. Sunshine face parte din rândul acestor producţii, având însă meritul că evită festivismul tipic hollywoodian care însoţeşte majoritatea producţiilor de acest gen. Fără preşedintele american implicat în rol de salvator al Planetei, fără un personaj mesianic capabil să-şi jertfească viaţa pentru salvarea lumii, fără emoţia inutilă care însoţeşte momentele descrise un pic mai sus. Şi ca diferenţele dintre această producţie britanică şi suratele ei americane să fie şi mai mare, şi fără efecte speciale care să-ţi taie răsuflarea, şi fără actori-vedete capabili să-ţi aducă mai uşor spectatorii în sălile de cinema şi să-ţi rotunjească încasările. Doar cu un scenariu atrăgător, cu o regie marca Danny Boyle şi cu mulţi actori mai puţin cunoscuţi, dar extrem de convingători în rolurile lor.

sunshine 1

Într-un viitor nu prea îndepărtat, omenirea se află în faţa unei perspective sumbre: Soarele este aproape de a se stinge, iar în acest caz viaţa pe Pământ ar dispărea. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, o echipă formată din opt astronauţi pleacă într-o misiune de salvare a Pământului deosebit de dificilă. Ei trebuie să lanseze o bombă nucleară pentru ca energia declanşată de aceasta să reaprindă Soarele. Nava Icarus II a pornit spre Soare la şapte ani de la dispariţia misterioasă a navei Icarus I, plecată pe acelaşi traseu. În apropierea planetei Mercur, ei detectează un semnal SOS de la Icarus I şi decid să vadă ce se întâmplase cu echipajul acestei nave şi care a fost motivul pentru care a eşuat în misiunea sa. Hotărârea respectivă nu se dovedeşte una deosebit de inspirată pentru că astronauţii vor avea şi mai multe obstacole de trecut pentru îndeplinirea ţelului lor.

sunshine 2

Lucrurile evoluează dramatic aproape cu fiecare secvenţă, tensiunea creşte pe măsură ce înaintăm în poveste, dar mă opresc aici pentru că nu vreau să vă dezvălui mai multe ca să nu vă stric plăcerea vizionării. Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire) face din nou echipă cu scenaristul Alex Gorland cu care a lucrat şi la 28 Days Later. A rezultat poate unul din cele mai bune SF-uri ale ultimelor ani, care poate fi urmărit şi de cei care nu sunt neapărat fani ai acestui gen de filme.

Vizionaţi trailer:

4 COMENTARII

  1. Mda.
    L-am vazut dar nu m-a impresionat in nici un fel.
    Nu mi s-a parut a fi unul dintre cele mai bune scifi-uri ale ultimilor ani.
    Ah, si Cilian Murphy este destul de bine cunoscut. A se vedea ‘comedia’ Breakfast on Pluto, The Wind That Shakes the Barley sau Cold Mountain.

  2. Un film foarte interesant pe care l-am vizionat cu placere (sunt de acord cu tine ca este unul dintre cele mai bune SF ale ultimilor ani)Cillian Murphy este unul dintre actorii tineri ce promit foarte mult…

  3. Ce trecere pt Boyle de la Sunshine la Slumdog? Recunosc ca eu m-am uitat pt Chris Evans la inceput, dar m-a prins subiectul si chiar mi-a placut. Nu sunt un fan al genului SF dus la extrem, Sunshine insa ramane in limitele normalului. E de urmarit macar pentru latura educationala astronomica. 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.