Ankha – top 5 filme pe 2010

4

Când vine vorba de vreun top eu sunt genul de persoană care nu se entuziasmează prea tare. Găsesc dificilă realizarea unuia, de orice fel, fără a avea nişte criterii bine delimitate. Pentru mine 2010 a fost plin de filme care mi-au plăcut şi filme care nu mi-au plăcut, atât. Topul acesta este despre cele care mi-au plăcut. De menţionat ar fi faptul că nu am văzut toate producţiile apărute anul acesta, aşa că topul ar trebui să se numească „top 5 filme văzute pe 2010”. Lăsând vorbăria inutilă la o parte, în ordine crescătoare, avem:

5. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Harry Potter and the Deathly Hallows movie image 41 459x306 Ankha – top 5 filme pe 2010

Cel mai dificil loc. Pur şi simplu, am stat o jumătate de oră să mă hotărăsc ce film merită ultimul loc din lista mea. Până la urmă am ales calea mai uşoară :D. Am lăsat copilul din mine să aleagă. Pentru că sunt fan al seriei, pentru că îmi plac basmele, pentru că toate filmele Harry Potter sunt printre cele mai bune ecranizări realizate după cărţi şi pentru că „Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1” nu m-a dezamăgit.

4. Never let me go

2010 never let me go 0081 459x305 Ankha – top 5 filme pe 2010

Un film sensibil dar cam anost. Mi-a plăcut, dar când am tras linis am realizat că aşteptările au fost prea mari şi că spiritul meu critic nu a fost satisfăcut. Asta se întâmplă când citeşti prea multe păreri exagerat de subiective. Nu pot spune cu exactitate ce i-a lipsit sau, mai degrabă, nu a avut suficient. Poate un punct culminant accentuat, un mic zbucium, o mică revoltă, un element puternic. În general sau în concepţia mea, arta îţi transmite tot felul de sentimente şi stări. În afară de un puternic sentiment de milă, „Never let me go” nu mi-a transmis altceva. Şi, totuşi, se află pe locul 4 în topul meu. Da, pentru că are suficiente plusuri: coloana sonoră, prestaţia actorilor, regia etc.

3. Black Swan

Black Swan1 460x306 Ankha – top 5 filme pe 2010

Nu mai ţin minte cine zicea că Natalie Portman a făcut cel mai bun rol din cariera sa cu acest film. Chiar avea mare dreptate. Lăsând la o parte subiectul care nu e aşa de nou când vine vorba de balet şi tenta filozofico-dramatică pe care o au toate peliculele de genul, ce m-a frapat într-adevăr a fost modul în care a fos realizat acest film. Deci, nu ce spune e neapărat de apreciat, ci modul în care o face. Natalie Portman te cucereşte, te hipnotizează. Iar coloana sonoră e sublimă. Dacă ar fi să aleg cel mai bun soundtrack din acest an, acesta ar fi.

2. The King’s Speech

kings speech1 459x253 Ankha – top 5 filme pe 2010

Ah, pelicula aceasta mi-a dat bătaie de cap. Am stat ceva timp să mă gândesc dacă merita locul 1 sau nu. Am zis nu, cu toate că mi-a plăcut foarte mult. Colin Firth e unul dintre actorii pe care îi apreciez în mod deosebit, iar Helena Bonham Carter se află pe primul loc în topul meu al celor mai bune actriţe. Şi dacă nu e de ajuns, mereu am avut o atracţie specială pentru filmele britanice. Subiectul ar putea fi catalogat drept plictisitor şi poate pe bună dreptate, dar filmul e bun. Dacă nu v-aţi trezit într-o dimineaţă cu o atracţie puternică spre artă, spre frumos, şi vă hotărâţi să vizionaţi „The King’s Speech” s-ar putea să vă adoarmă. Un lucru e sigur: nu e un film pentru oricine.

1. Inception

inception movie 460x268 Ankha – top 5 filme pe 2010

Astă-vară, când am fost să văd acest film la cinematograf, am ieşit din sală cu o dispoziţie foarte bună şi cu un sentiment că am rămas cu ceva după vizionare. Cred că a devenit foarte clar până acum că pentru mine contează mai mult ce sentimente îmi lasă o peliculă, decât orice altceva. „Inception” se află pe primul loc din mai multe motive, nu numai datorită celui enumerat mai sus. Are un subiect bun spus într-o manieră nouă şi de calitate. E un SF ce nu bate câmpii, adică e genul meu de filme. Şi este singurul din toată lista pe care l-aş revedea din proprie iniţiativă.

Poti sa votezi si tu filmul anului 2010 aici. Si poti castiga unul dintre cele 9 dvd-uri cu filme tari.

4 COMENTARII

  1. *saramon Harry Potter va ramane intodeauna un film foarte bun pt cei care lau vazut crescand pe daniel…imi aduc aminte cand am vazut prima data piatra filozofala…superb eram copil..chiar daca am crescut …am ramas afascinat orcum ! magia!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.