[scurtmetraj] [video] Le Ballon Rouge (1956)

0

ballon rouge le 218x300 [scurtmetraj] [video] Le Ballon Rouge (1956) Regizor: Albert Lamorisse

Actori: Pascal Lamorisse, Georges Sellier, Vladimir Popov, Paul Perey, Rene Marion, Sabine Lamorisse, Michel Pezin

In urma cu cateva luni nu aveam habar de existenta acestui scurtmetraj, intamplarea a facut sa dau peste el in timp ce exploram/exploatam, de-a lungul si de-a latul, internetul. “Le Ballon Rouge” este considerat un “masterpiece” al cinematografiei franceze, implicit a celei internationale. E un titlu pe care il merita din plin, avand in vedere ca este singurul scurtmetraj din istoria filmului, castigator al premiului Oscar pentru “Best writing, Best Screenplay – Original”. Micutul Pascal, un baiat de doar 9 ani, locuieste la una din periferiile Parisului impreuna cu familia lui; duce o viata normala pana cand, intr-o zi in timp ce pleaca grabit catre scoala este urmarit de un … balon mare si rosu.

In mod surprinzator, intre cei doi se leaga o prietenie total neobisnuita. Chiar daca Pascal tine sau nu balonul de sfoara, acesta continua sa il urmareasca, ba mai mult il asteapta in fata scolii, pana ce acesta iese de la ore. In ciuda tuturor “obstacolelor” peste care reusesc sa treaca, o gasca de baieti rau intentionati prind balonul si il sparg.

leballon1 [scurtmetraj] [video] Le Ballon Rouge (1956)

Ce-i drept, scurtmetrajul acesta trebuie vazut in copilarie, dar daca acea ocazie e ratata asta nu inseamna ca e prea tarziu sa fie urmarit acum. E important de stiut urmatorul lucru: incercati sa priviti acest film din perspectiva unui copil.

leballon [scurtmetraj] [video] Le Ballon Rouge (1956)

Simplitatea si originalitatea scenariului, naturaletea si naivitatea baietelului, neobinuita prietenie cu acel balon (poate cel mai mare si cel mai rosu pe care l-am vazut in vreun film) m-au facut sa imi fie dor de copilarie.

E momentul ca cei care nu l-au vazut sa il vada, iar cei care l-au vazut sa il revada. Vizionare placuta!

1/4

2/4

3/4

4/4

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.