S Darko (2009)

1

Cineva trebuia sa scrie si despre S Darko. Este asociat cu unul dintre cele mai bune filme facute vreodata, Donnie Darko si merita si el un articol pe FILMETARI. Eu una nu am inteles de ce s-a gandit Chris Fisher sa faca un sequel dupa capodopera lui Richard Kelly cand lucrurile erau deja clare. Partea a doua nu va echivala niciodata succesul primului film. Asta a devenit o regula nescrisa in aceasta industrie. Donnie Darko isi spune povestea pana la capat, toate ar fi putut sa se termine foarte frumos in 2001.

Chris Fisher este insa de alta parere. El doreste sa continue fantastica calatorie a lui Donnie prin intermediul surorii sale mai mici, Samantha (Daveigh Chase), dansatoarea aspiranta din primul film. Un detaliu dragut este ca aceiasi Daveigh Chase o joaca pe Sam in ambele productii. Din pacate acest detaliu nu salveaza S Darko de la esec. 4477844devisesdar S Darko (2009)

Premiza filmului este urmatoarea: Sam incearca sa evadeze din familia zdrobita de moartea fratelui sau si astfel pleaca in lume cu prietena ei Corey (Briana Evigan) cu gandul sa-si materializeze visul din copilarie. Masina lor se strica si fetele raman blocate intr-un orasel rupt de lume unde au loc tot felul de evenimente stranii.

Ce nu i-a iesit lui Chris Fisher cand a facut acest film? A copiat o groaza de concepte din filmul original si le-a transpus in mod haotic in S Darko. In locul babutei scriitoare de carti despre calatorie in timp avem un boschetar vizionar acuzat pe nedrept, in loc de bucati de avion care cad din cer avem un meteorit radioactiv si tot asa. Plus ca fazele cu numaratoare inversa pana la sfarsitul lumii si psihopatul cu masca de iepure sunt copiate cu nesimtire.  Fisher a vrut sa ne tina in suspans printr-o serie de enigme care sa fie elucidate in final. Dar la sfarsit ne lasa total in ceata. Va jur, nu exista nicio explicatie, nu exista coerenta, sunt doar niste chestii interesante, fara nicio legatura intre ele, puse lalolalta. Si nici prestatia lui Chase nu e cine stie ce. SDarkoReview2 thumb 550x292 18040 S Darko (2009)

Nu pot sa spun ca ma asteptam sa fie altfel. Donnie Darko nu e genul de film care sa nasca o serie, este de sine statator, bine gandit si are impact. S Darko nu se ridica la acest statut, e prost realizat si nu ajunge la nicio concluzie. Pentru mine S Darko nu a facut decat sa intareasca ideea ca Donnie Darko e un film genial, intangibil si irepetabil. Singurul motiv pentru care nu m-a dezamagit a fost pentru ca nu imi facusem mari sperante de la bun inceput. Daca va decideti totusi sa-l vedeti, astept sa vad ce impresie v-a lasat.

1 COMENTARIU

  1. […] Chris Fischer s-a gândit, extrem de prost inspirat, să facă o continuare a filmului, numită S. Darko. Aici evenimentele se petrec 7 ani mai târziu, iar protagonista este sora lui Donnie, Samantha […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.