Romulus, My Father (2007)

0

Habar n-aveam înainte de a vedea filmul că este inspirat dintr-un fapt real sau că eroii principali sunt de origine română. Ştiam doar că este o producţie australiană, cu Eric Bana şi că urmăreşte o relaţie interesantă tată-fiu. Acestea au fost elemente suficiente ca să mă determine să văd filmul. Aveam să aflu încă din primele minute că în centrul poveştii se află familia Gaiţă, există chiar şi câteva cuvinte rostite într-o română stricată („la bucurie şi la necaz”), iar două personaje au nume apropiate de cele autohtone: Hora şi Mitru. Cam astea sunt singurele referinţe despre ţara noastră care apar în film. În rest, descoperim un personaj extrem de interesant de origine română despre care nici nu ştiam că există până la vizionarea acestei producţii.

Romulus Gaiţă (Erica Bana) şi soţia sa, Christina (Franka Potente) au ajuns în Australia la sfârşitul anilor 50. Ei au un copil de 7-8 ani- Raimond (Kodi Smit-McPhee) care se va confrunta cu dificultăţi mai mari decât alţii de vârsta lui. Relaţia dintre părinţii săi nu este una ideală, ei stau despărţiţi, iar mama vine şi-l vede la câteva săptămâni. Până într-o zi când femeia se mută cu un alt bărbat, tot de origine română, ca şi Romulus şi face un alt copil. Băiatul este împărţit sufleteşte între cei doi părinţi, stă când cu unul, când cu celălalt, are momente de deznădejde atunci când se simte trădat de ei. Destinul îl va lovi aprig, se va obişnui de la o vârstă fragedă cu greutăţile, fiind nevoit să-şi poarte singur de grijă încă de mic.

Totuşi, chiar dacă relaţia cu tatăl său nu este una ideală, trece prin numeroase momente delicate, ei găsesc punţi de comunicare şi înţelegere, având nevoie unul de celălalt pentru a supravieţui. Surpriza, pentru mine cel puţin, a venit la final când am aflat că filmul este realizat după cartea cu acelaşi nume a lui Raimond Gaiţă, important profesor şi filosof în Australia. Născut în Germania, dintr-un tată român şi o mama nemţoaică, el a reuşit să  realizeze o carieră în ciuda faptului că a avut o copilărie extrem de dificilă.
Un film cu puternice accente dramatice, realizat însă într-un mod cald de Richard Roxburgh, în care Eric Bana, Kodi Smit-McPhee şi Franka Potente sunt la înălţime.

Vizionaţi trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.