Once (2006)

4

Iată un film pe care nu trebuie să-l ratezi. Nu pentru că aşa spune saramon. Nu pentru că a fost premiat cu Oscar pentru cel mai bun cântec original: Falling slowly. Şi nici măcar pentru că a trimis în extaz publicul festivalului de la Sundance, anul trecut, obţinând premiul pentru cel mai bun film dramatic străin. Once este o operă de artă rară. A fost catalogat drept un musical, un lucru care mi se pare oarecum nedrept. Pentru că nu muzica îl face un film deosebit, ci, mai degrabă, tăcerea, momentele de linişte şi schimbul de priviri dintre cei doi protagonişti.

Spusă pe scurt, povestea poate părea simplă: un tip irlandez (Glen Hansard) care, pe lângă faptul că lucrează în atelierul de reparat aspiratoare al tatălui său, nu face altceva decât să cânte pe stradă la o chitară aproape distrusă, o întâlneşte pe ea (Marketa Irglova), o imigrantă din Cehia. Amândoi au două poveşti de dragoste separate, pe care doresc să le reia. Soţul ei se află încă în Cehia, urmând să vină în Irlanda curând, în timp ce prietena lui se află în Anglia. Dar acest lucru nu-i împiedică să-şi trăiască propria poveste de dragoste. Ciudată şi neconvenţională, aceasta apare datorită pasiunii lor pentru muzică şi se sfârşeşte pentru a te trezi pe tine, spectatorul, la realitate.

Download subtitrare “Once” click aici.

Once nu este un basm modern şi nici nu este un block-buster american, la finalul căruia toată lumea este fericită, iar băiatul rămâne întotdeauna cu fata visurilor sale. Filmul lui John Carney este o dovadă a simplicităţii. Iar finalul pe care i l-a dat era singurul posibil pentru a nu cădea în ridicol. Regizorul a mers cu pasiunea pentru lucrurile simple chiar mai departe, lăsându-i pe cei doi protagonişti anonimi. Aceştia nu au nume nici pe genericul de final. Nu, nu este cel mai bun film din ultimii 10 ani, aşa cum am citit pe undeva. Dar este un film interesant, cu o poveste de dragoste originală şi captivantă.

Vizionati trailer:

4 COMENTARII

  1. Într-adevăr, este unul dintre acele filme rare pe care merită să le ai în colecţie şi să le priveşti nu numai o dată.

  2. […] (2008) Made of Honor (2008) Dedication (2007) Stomp the Yard (2007) The Perfect Holiday (2007) Once (2006) Prime / Cu iubirea la psihiatru (2005) Everything You Want (2005) The Girl in the Cafe (2005) […]

  3. Si din partea mea, aceeasi nota-10. Un film dulce, duios, cea mai frumoasa poveste romantica de dupa anul 2000 in cinematografie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.