Roman Polanski: Wanted and Desired (2008)

2

Acest documentar este unul deosebit de actual. În urmă cu un an şi jumătate, atunci când a fost lansat filmul, subiectul era unul destul de prăfuit. Nu ştiu câţi erau interesaţi de culisele unui scandal celebru întâmplat în urmă cu vreo 30 de ani, nefinalizat, e adevărat, dar care nici nu dădea semne că ar mai avea vreodată vreun sfârşit. Când poate nimeni nu mai credea, în urmă cu câteva luni, povestea a reapărut în actualitate şi brusc toată lumea a redevenit interesată în a afla ce s-a întâmplat atunci. Iar acest documentar reprezintă o modalitate de a afla amănunte despre unul din cele mai celebre scandaluri de la sfârşitul anilor 70. Atunci când regizorul Roman Polanski a fost acuzat şi judecat în SUA că a întreţinut relaţii sexuale cu o fată în vârstă de 13 ani. Procesul nu s-a finalizat deoarece Polanski a fugit din America.
Documentarul se axează strict pe scandalul în care a fost implicat Roman Polanski, autorii filmului stau de vorbă cu avocatul apărării, cu procurorul, cu prieteni ai regizorului şi chiar cu victima pentru a încerca să desluşească ce s-a întâmplat atunci.

polanski 1 300x207 Roman Polanski: Wanted and Desired (2008)

În 1977 Roman Polanski a fost acuzat că a drogat o fată de 13 ani şi apoi a întreţinut cu ea relaţii sexuale. Fata avea acordul părinţilor pentru a se întâlni cu Polanski pentru ca acesta să-i facă fotografii destinate unei reviste care căuta modele în întreaga lume. Ea l-a acuzat apoi pe regizor că a drogat-o şi a violat-o. A început un proces care a durat mai multe luni. Apoi, Polanski a acceptat să pledeze vinovat doar la acuzaţia sex cu minori, fiind scoase celelalte capete de acuzare: violul şi drogurile. Judecătorul cazului l-a trimis pe regizor timp de 90 de zile la închisoarea Chico pentru un amănunţit control psihiatric. Înţelegerea prevedea ca după această perioadă el să fie eliberat condiţionat şi lucrurile să se încheie aici. Numai că Polanski a fost eliberat după 42 de zile, iar judecătorul căuta o modalitate pentru ca regizorul să stea încarcerat şi celelalte 48 de zile. Până să stabilească judecătorul un compromis cu procurorul şi avocaţii, Roman Polanski a fugit din America şi nu s-a mai întors niciodată.

polanski 2 300x224 Roman Polanski: Wanted and Desired (2008)

Deşi se ocupă cu preponderenţă de acest caz din toate unghiurile, documentarul nu avea cum să nu amintească poate de cea mai mare tragedie din viaţa lui Polanski. La începutul anilor 70, soţia sa Sharon Tate, însărcinată, a fost asasinată în locuinţa sa. Polanski a fost bănuit pe nedrept că s-ar fi aflat în spatele tragediei şi a suferit mult timp după cele întâmplate.Regizorul, ajuns la 76 de ani, şi-a refăcut viaţa în Europa. S-a căsătorit, are copii, este membru al Academiei de Arte Frumoase din Franţa şi extrem de apreciat în această ţară. Victima sa l-a iertat în mod public în 1997 şi a renunţat la acuzaţii, fără a îndupleca însă autorităţile din Los Angeles să facă acelaşi lucru, iar judecătorul care s-a ocupat de caz a murit în 1993. Totul părea de domeniul trecutului până în urmă cu câteva luni când Polanski a fost arestat în Elveţia când dorea să ajungă la Festivalul de Film de la Zurich. Probabil că va fi extrădat în SUA şi procesul va fi reluat până cine ştie când.

Vizionaţi trailer:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.