Regizorul sarb Zelimir Zilnik vine la Festivalul Cinepolitica, in iunie

0

Želimir Žilnik1 460x306 Regizorul sarb Zelimir Zilnik vine la Festivalul Cinepolitica, in iunie

Un program dedicat cineastului sarb Zelimir Zilnik, unul dintre initiatorii genului “docudrama”, va fi prezentat in cadrul primei editii a Festivalului Cinepolitica (15 – 21 iunie 2012), eveniment ce va avea loc in Bucuresti, la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu.

early years1 460x305 Regizorul sarb Zelimir Zilnik vine la Festivalul Cinepolitica, in iunie

Zelimir Zilnik a scris si regizat numeroase filme de fictiune si documentare, pe tema problemelor contemporane, oferind opinii sociale, politice si economice despre viata de zi cu zi: A Newsreel on Village Youth in Winter (1967), Little Pioneers (1968), The Unemployed (1968), June Turmoil (1969), Black Film (1971) sau Uprising in Jazak (1973). Zelimir Zilnik s-a nascut in 1942, in lagarul de concentrare nazist Crveni Krst din Serbia, unde mama sa, o sustinatoare a Partidului Comunist, fusese inchisa. Dupa trei luni de la nasterea copilului, mama este executata, iar baiatul este dus bunicilor sai materni.

zelimir copii 460x370 Regizorul sarb Zelimir Zilnik vine la Festivalul Cinepolitica, in iunie

In anii ‘70, Zelimir Zilnik a plecat in Germania, incercand sa scape de cenzura din Iugoslavia. In Germania a produs si regizat sapte documentare si un lungmetraj. La sfarsitul anilor ‘80, Zelimir Zilnik s-a intors in Iugoslavia, unde a regizat mai multe filme de televiziune si docudrame. In anii ‘90, regizorul sarb s-a axat pe productia independenta de filme si programe media, prezentand cataclismele care s-au abatut asupra Balcanilor.

zelimirzilnik01 capitalism 460x258 Regizorul sarb Zelimir Zilnik vine la Festivalul Cinepolitica, in iunie

Filmele care vor fi difuzate la Cinepolitica in programul dedicat lui Zelimir Zilnik sunt Opere timpurii (1969), premiat cu Ursul de Aur la Berlin, inspirat de demonstratiile studentesti din 1968 si de dezastrul provocat de ocuparea Cehoslovaciei, si Vechea scoala a capitalismului (2009), inspirat de primul val de revolte muncitoresti din Serbia, dupa instaurarea capitalismului. Cele doua productii vor putea fi vizionate pe data de 18 iunie 2012, la Cinema Elvira Popescu, in prezenta regizorului.

sursa.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.