Război pe calea undelor (2007)

1

„Aici Radio Europa Liberă”. Cu această formulă începe documentarul Război pe calea undelor , regizat de Alexandru Solomon. La fel debutau şi emisiunile care îi ţineau lipiţi pe români de aparatele de radio, pe frecvenţa Radio Europa Liberă. Eram în şcoala primară atunci când Europa Liberă îşi trăia perioada de glorie aşa că amintirile mele sunt destul de puţine, mai ales că la acea vârstă politica nu se număra printre priorităţile mele. Totuşi, îmi amintesc că emisiunile erau ascultate pentru a afla ce se mai întâmplă în ţară, faptele reale, nu cele cosmetizate sau ignorate de conducerea de atunci a ţării. La Radio Europa Liberă s-a auzit de revolta anticomunistă de la Braşov din anul 1987,  de fuga din ţară a Nadiei Comăneci sau de începutul Revoluţiei de la Timişoara. Europa Liberă era atunci principala sursă de informare pentru români.

cold waves 1 300x215 Război pe calea undelor (2007)

Documentarul trece în revistă principalele momente din viaţa Europei Libere, reuneşte vocile care erau ascultate de români seară de seară, se deapănă amintiri, unele frumoase, altele tragice, se discută cu calm şi detaşare despre ce a reprezentat acest post de radio.  Alexandru Solomon are meritul de a scoate din uitarea istoriei oameni care au încercat să se lupte cu regimul în felul lor şi au avut de suferit din acest motiv. Un asemenea exemplu este cel al muncitorului Vasile Paraschiv, care deşi a avut ocazia să plece în străinătate şi-a propus să continue bătălia din interior. Multe vorbe, întâmplări memorabile şi imagini rare compun acest film cu valoare de document.

cold waves 2 300x225 Război pe calea undelor (2007)

Sfârşitul comunismului a însemnat şi sfârşitul Radio Europa Liberă. Unul dintre cei care a luptat împotriva regimului a recunoscut că nu s-a putut adapta la noua Românie şi a ales să se întoarcă în Germania, ţara de unde emitea Europa Liberă. Alţii s-au adaptat. Cei mai mulţi însă nici măcar nu au încercat şi nu au venit în România după 1989. Epoca lor se încheiase, iar bătălia fusese câştigată. Cu mari sacrifici, cu pierderi de vieţi omeneşti, dar fusese câştigată. Radio Europa Liberă a reprezentat tubul de oxigen prin care românii au putut să respire aerul occidental şi să se simtă liberi. Europa Liberă a fost vocea care rostea răspicat toate nemulţumirile oamenilor, a fost confidentul a milioane de români şi unica lor speranţă că se poate schimba ceva.

Vizionaţi trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.