Quiz Show (1994)

2

Robert Redford a produs şi regizat un film inspirat dintr-un caz real, care a făcut mare vâlvă în America anilor ’50. Producţia urmăreşte felul în care producătorii unui concurs de cultură generală, intitulat 21, întocmeau strategia cu unul dintre cei doi concurenţi astfel încât acesta să cunoască răspunsurile la întrebări şi să meargă şi în ediţia de săptămâna viitoare. Concurentul respectiv rămâne în concurs până când doreau realizatorii showului, apoi era obligat să renunţe, să răspundă greşit la o întrebare pentru ca altcineva să-i ia locul. Planul era realizat astfel încât telespectatorii să nu se plictisească şi când audienţa unei ediţii era mai mică, era înlocuit concurentul care câştigase mai multe concursuri la rând.

Herbert Stemple (John Turturo) câştigase mai multe ediţii la rând ale concursului 21. Producătorii se cam plictisiseră de el şi l-au obligat să răspundă greşit la viitoarea ediţie pentru a fi eliminat. Ei îi găsiseră şi un înlocuitor, în persoana lui Charles Van Doren (Ralph Fiennes), un bărbat chipeş, un profesor universitar, provenit dintr-o familie de intelectuali. Acestuia începe să-i placă noul statut, devenise chiar o celebritate şi nu părea să aibă probleme că păcăleşte pe toată lumea prin faptul că ştia răspunsul la întrebările care îi erau adresate în concurs. Dick Goodwin (Rob Morrow), un tânăr avocat care făcea parte dintr-o comisie de investigare subordonată Congresului, se apucă să cerceteze veridicitatea concursului şi descoperă neregulile. Din păcate, demersul său nu a avut efectul pe care şi l-ar fi dorit, iar cei care au avut de suferit cu adevărat nu erau neapărat şi marii vinovaţi.

Filmul a avut patru nominalizări la Oscar într-un an dominat categoric de “Pulp Fiction” şi “Forrest Gump“. Punctele forte ale producţiei le reprezintă scenariul, regia, Paul Scofield, John Turturo şi Ralph Fiennes. Robert Redford recreează fidel anii ’50, perioada când televiziunea începea să prindă teren, când a avea un televizor în fiecare familie reprezenta un lux, când conceptul de manipulare prin televiziune era încă la început.
Quiz Show” este un film interesant despre lumea televiziunii (veţi vedea că lucrurile nu stau diferit faţă de acum 60 de ani) şi despre forţa pe care o exercita atât celor din faţa micului ecran, cât şi celor care ajungeau într-un fel sau altul „pe sticlă”.

Vizionaţi trailer:

2 COMENTARII

  1. o da..asta da film imi aduc aminte de el…practic e o placere sa vad ca mai sunt persoane ce il indragesc…bravo filmetari sunteti pe drumul cel bun

  2. greu v-a fi egalat vreodata un film ca “slumdog milionaire” ala e oricum mai vechi dar povestea e mult mai emotionanta si mai originala

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.