Premiile saramon 2010

6

Americanii au Oscar-urile. Francezii au Cannes-ul şi Cezar-ul. Germanii au Berlinala. Britanicii au şi ei BAFTA lor. În timp ce românii s-au procopsit cu statuetele Gopo. Ei bine, saramon nu se are decât pe sine. Aşadar, iată că ai acum ocazia de a fi martor(ă) la prima ediţie a premiilor saramon şi… totodată, vom discuta şi previziunile pentru Oscaruri.

saoirse Premiile saramon 2010

Voi începe cu premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal. Majoritatea criticilor sunt de părere că Oscarul va merge la Sandra Bullock (The Blind Side). Alţii o văd favorită pe Meryl Streep, pentru rolul din Julie & Julia. Deşi sunt un mare fan al Sandrei Bullock, nu cred că merită să fie premiată pentru un rol dintr-un film care nu doreşte decât să stoarcă lacrimile audienţei. De aceea, premiul saramon 2010 pentru cea mai bună actriţă în rol principal merge către o tipă pe care Academia americană a sărit-o din schemă, deşi mie mi s-a părut deosebit de naturală şi expresivă. Este vorba despre Saoirse Ronan, pentru interpretarea lui Susie din Lovely Bones.

Cea mai bună actriţă în rol secundar.

Aici n-am încotro şi cam trebuie să fiu de acord cu majoritatea criticilor. Atât Vera Farmiga, dar mai ales Anna Kendrick au două roluri interesante în Up in the Air, însă personajele lor nu sunt suficient de complexe şi nu au consistenţa necesară încât să fie considerate o ameninţare reală pentru Mo’Nique, din Precious. Cât despre Maggie Gyllenhaal, habar n-am de ce apare printre nominalizate.

Jeremy Renner Premiile saramon 2010

Cel mai bun actor în rol principal.

Mi-a plăcut Clooney, în rolul unui tip care străbate toată ţara doar pentru a concedia oameni. Dar personajul său şi-a pierdut din credibilitate când am început să mă gândesc dacă într-adevăr există persoane care au un astfel de job. Unii spun că există, dar tot îmi vine greu să cred una ca asta. Jeff Bridges, actorul care a impresionat pe aproape toată lumea în Crazy Heart, este extraordinar şi sunt slabe şanse să piardă anul acesta Oscar-ul. Dar, să fim serioşi, acela nu este un rol pentru care să câştige vreun premiu. Deşi îl avem pe ecran 95% din timpul total al filmului, personajul său este prea puţin conturat, totul se desfăşoară pe fugă şi mi s-a părut că n-ar fi trebuit să-i dea decât câteva sticle de whiskey şi să înceapă să filmeze, iar Scott Cooper ar fi avut totul terminat instantaneu.
Tind să cred că Fox Searchlight a plătit bani frumoşi pentru toate acele recenzii pozitive care apăruseră chiar dinainte de premiera oficială.

Bun, deci premiul saramon 2010 pentru cel mai bun actor în rol principal îi revine lui Jeremy Renner, care interpretează în The Hurt Locker un soldat american pentru care războiul înseamnă mai mult decât o simplă bătălie; acesta îi oferă adrenalina de care are absolută nevoie pentru a trăi. Aşa cum spune şi filmul, la început, war is a drug.

Cel mai bun actor în rol secundar.

Ăăăă… chiar n-are rost să mai comentez. Christoph Waltz şi-a adjudecat deja premiul saramon (pentru că n-aş vrea să mă pun rău cu un colonel nazist bolnav, care m-ar găsi şi-n gaură de şarpe) şi va merge liniştit, pe 7 martie, pentru a-şi ridica şi statueta Oscar. Chiar nu are adversar!

Jason Reitman in November 2008 Premiile saramon 2010

Cel mai bun regizor.

Sunt câteva scenarii în ceea ce priveşte câştigătorul acestei categorii la Oscar. În primul rând, Avatar va trebui să câştige fie la cel mai bun film, fie la cel mai bun regizor. La fel şi The Hurt Locker. Aşadar, cel mai probabil Kathryn Bigelow îşi va adjudeca această categorie, lăsându-i-o fostului ei soţ pe cealaltă. Însă, premiul saramon 2010 pentru regie îi revine lui Jason Reitman. Mi-a plăcut foarte mult cadrele alese, modul în care s-a jucat cu personajul lui Clooney şi rafinamentul întregului film, per ansamblu.

avatar movie Premiile saramon 2010

Cel mai bun film.
Pentru prima dată în istoria Oscarurilor, juriul are de ales dintre 10 filme nominalizate. Şi, în mod ironic, concurenţa nu se dă decât între două (Avatar şi The Hurt Locker), maximum trei (dacă îl includem şi pe Up in the Air).
De la începutul anului şi până acum, filmul Kathrynei Bigelow a avut un succes formidabil, câştigând o mulţime de premii. Avatar a bătut recordul Titanic-ului şi a devenit filmul cu cele mai multe încasări la box office din istoria cinematografiei. Şi asta nu e tot: prin tehnica folosită de James Cameron, a revoluţionat modul în care se fac filmele în ziua de azi. Este, pur şi simplu, entertaining realizat într-un mod unic şi, pentru asta, merită să fie primul film câştigător al unui premiu saramon şi, nu mă îndoiesc, îşi va adjudeca şi Oscarul acestei categorii.

Dacă părerile tale nu coincid (ar fi culmea să coincidă!) cu ale mele, împărtăşeşte-ne şi tu previziunile tale pentru Oscarurile, care se vor decerna cât de curând.

6 COMENTARII

 1. Cea mai bună actriţă în rol secundar:
  Mo’Nique; Un rol excelent jucat; nici adversarele nu sunt pe masura.

  Cel mai bun actor în rol principal:
  Jeff Bridges; Mi-a placut foarte mult, i s-a nimerit ca o manusa acest rol. Si va castiga.

  Cel mai bun actor în rol secundar:
  Christoph Waltz. Absolut incantator. La casele de pariuri are cea mai mica cota. Briliant a jucat. Tresaream de fiecare data la aparitia lui pe ecran. Perfect.

  Cel mai bun regizor:
  Kathryn Bigelow; Intr-adevar sunt multe supozitii. Pe mine unul Avatar nu m-a impresionat. Este un film foarte bun, cu viziune, insa James a stiut sa valorifice natura la propiu. Tehnologia 3d a facut aproape totul. In schimb Kathryn a stiut sa ma faca sa traiesc in suspans, cu cadre fantastice .

  Cel mai bun film:
  Avatar; Va castiga fara indoiala. Sunt curios totusi ce curs ar fii avut daca nu s-ar fii dat in 3d.

 2. @alex chiar m-aș mira dacă nu ai nimeri toate previziunile pe care le-ai spus mai sus ! Acestea sunt cele mai logice rezultate, însă cine știe de unde pot apărea surprizele! 🙂

 3. Sunt de aceasi parere ca Saoirse Ronan ar fi meritat macar o nominalizare la Oscar pentru cea mai buna actrita;pentru cel mai bun film as prefera sa castige mai degraba The hurt Locker(Up in the air nu mi s-a parut sincer un film grozav si nici interptretarea lui Clooney nu m-a convins prea tare…)cel mai bun regizor:as merge pe Kathryn Bigelow(a facut o treaba foarte buna) iar cea mai buna actrita cred ca o sa ia Meryl Streep(Sandra nu joaca rau dar nici nu este un rol de Oscar)

 4. nu inteleg de ce se face atata tam-tam pentru Avatar…noroc cu trailer-ul..si cu renumele regizorului…ca altfel..e previzibil si deci plictisitor,seamana cu twilight:))..nu merita niciun oscar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.