Pour Elle (2008)

1

Cât de departe eşti dispus să mergi pentru persoana iubită ? Ai fi în stare să-ţi rişti propria libertate pentru libertatea ei ? Sau să pui în pericol viitorul copilului, care ar putea să nu-şi mai vadă părinţii decât o dată pe săptămână, în penitenciar ? Eroul principal al acestui film nu se încurcă cu asemenea detalii şi riscă totul pe o singură carte. Dacă iese, bine. Dacă nu iese, mai vedem. Cu atât mai riscantă pare iniţiativa lui, cu cât omul nu are pregătire în domeniu. Nu este un gangster, nici un criminal cu sânge rece, nici măcar un hoţ de duzină. E un profesor de literatură franceză, un om obişnuit, care se documentează timp de trei ani pentru a pune la punct planul perfect de evadare.

pourelle 1

Julien (Vincent Lindon) şi Lisa (Diane Kruger) au o viaţă perfectă. Se iubesc ca în prima zi, au un copil care le împlineşte viaţa şi sunt feriţi de grij. Totul până într-o zi când poliţiştii intră în forţă în casa lor şi o arestează pe Lisa pentru că şi-ar fi ucis şefa într-o parcare în urmă cu mai mulţi ani. Cu toate că era nevinovată, este condamnată la 20 de ani de închisoare. Când înţelege că nu are şanse de reuşită în mod legal, Julien pune la cale un plan nebunesc: să o scoată pe Lisa din închisoare şi apoi să fugă împreună cu copilul lor cât mai departe, renunţând la viaţa lui de până atunci, la părinţi şi prieteni.
Cu o zi înainte de ziua stabilită pentru marea lovitură, Julien comite o greşeală imensă ceea va îi va pune pe urme toate autorităţile franceze. Hăituit, încolţit, urmărit el trebuie să caute o situaţie de ieşire. O va găsi oare ?

pour elle 2

Am avut o surpriză plăcută cu acest film, nu mă aşteptam să fie atât de reuşit. Scenariu inteligent, interpretare ireproşabilă (cel puţin din partea celor două personaje principale) şi o tensiune care creşte gradat, aproape cadru cu cadru. Poate sunt un pic subiectiv pentru că îmi plac filmele care au ca subiect evadările sau tentativele de evadare. Plăcerea completă este atunci când planul merge până la capăt, dar nu mă supăr foarte tare nici când autorităţile îşi fac datoria şi legea triumfă. Totuşi, prefer prima variantă. Vorba unuia dintre personaje: „greu nu e să evadezi, greu e să rămâi în libertate”. Recomand cu căldură un thriller reuşit.

Vizionaţi trailer:

1 COMENTARIU

  1. […] Cei care aşteptau o nouă surpriză originală din partea lui Paul Haggis (Crash) vor avea parte de remake. Un film francez din 2008 a fost sursa de inspiraţie pentru celebrul scenarist, iar rolurile principale sunt deţinute de Liam Nesson, Russell Crowe, Elizabeth Banks. Nu am să vă spun nimic despre film, dar am să vă invit să citiţi ce am scris despre filmul original, despre Pour Elle. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.