Poker (2010)

15

Marele nostru regizor, Sergiu Nicolaescu, care are zeci de filme la activ, nu se lasa de meserie nici acum, la 80 de ani. Ultimul sau film reuneste nume importante din cinematografia si teatrul romanesc, iar rezultatul este pe masura. Poker trateaza subiectul prieteniei, sau mai bine zis o presupusa prietenie dintre patru barbati. Aceasta formula m-a facut sa ma gandesc la cartile lui Stephen King, unde sunt intodeauna patru amici a caror relatie trece chiar si cel mai greu test. In filmul de fata nu se intampla la fel insa.

IMG 1988 Poker (2010)

Claudiu, Titel, Horia si Marcel se cunosc din clasa I, si inca de pe-atunci chiuleau de la scoala ca sa joace poker. Acest joc le-a cimentat prietenia, ori asa sunt ei de parere, chiar daca nu a fost intodeauna egalitate intre cei patru. Marcel a fost mereu liderul, cel care castiga cand dorea, dar fara sa triseze vreodata. Timpul trece, baietii cresc, fiecare isi urmeaza destinul, dar se intalnesc intodeauna pentru un joc de Poker. Acum sunt adulti si oameni respectabili in domeniul in care activeaza: Claudiu este senatorul coruput, Titel devine un mafiot de temut, Horia castiga multi bani din chirurgia plastica, iar Marcel e arhitect cunoscut in strainatate. Daca la inceput ei jucau pe bete de chibrit sau cate un leu, doi, astazi pariaza pe sume enorme de bani. Dar ultimul meci de poker scoate la iveala manevrele pe care cei patru le fac unul pe la spatele celuilalt. In timp ce Caludiu, Titel si Horia asteapta sosirea liderului Marcel, minciunile ies la iveala, iar moldoveanca Monica, amanta obraznica a senatorului, asista detasata la intreaga cacealma.

IMG 4047 Poker (2010)

Poker se bazeaza pe caracterele personajelor, care sunt cat se poate de diferite si care sustin intregul film. Vladimir Gaitan este chirurgul Horia, un rol care, de altfel, i se potriveste de minune, avand in vedere ca in serialul romanesc Inima de tigan, era tot medic. De data asta insa, merge pe interese si are pacienti din lumea interlopa, tocmai unde s-a bagat Titel, personajul lui Horatiu Malaele. Acesta este un rol inedit pentru marele actor, dar il executa cu mare finete. Valentin Teodosiu, in pielea senatorului Claudiu, se transforma intr-un veritabil politician in Poker. Desi pare ca detine controlul, Claudiu nu mai are influenta de altadata, dar are in schimb un munte de datorii. Cireasa de pe tort este prostituata Monica, interpretata de carismatica Jojo. Aceasta emana sexualitate dar si voie buna tot filmul. Desi nu e evident de la inceput, Monica stie mai multe decat cei trei la un loc. Iar Marcel? El este o entitate, asteptat incontinuu de Horia, Titel si Claudiu.

Poker este un film pe cinste, o comedie pur romaneasca cu un final neasteptat, dar foarte potrivit!

15 COMENTARII

  1. ”Marele nostru regizor, Sergiu Nicolaescu, care are zeci de filme la activ, nu se lasa de meserie nici acum, la 80 de ani. ” ha ha ha Poate ar trebui să se lase 🙂

  2. pai sincer, nici mie nu imi plac asa mult filmele lui, cel putin alea vechi. dar totusi este cel mai notabil regizor al nostru, iar filmul asta, in mod surprinzator, este chiar tare.

  3. Doamneee deci ce dragut ca lau pus is pe Mihai Bendeac :X, nu’s o fana a lui sau o disperata,da imi place cum joaca (rrrr)… .Da deci filmu’ trebuie intai vizionat si dupaia evaluat, dar PARE bun.

  4. intr-adevar, bendeac are un rol mic, dar e foarte amuzant. astept sa vezi filmul si sa-mi spui ce crezi.

  5. marina, aia cu marele nostru regizor nu doar ca suna penal, dar ne spune noua cate stii tu despre ce inseamna mari regizori.

  6. @andrei: sergiu nicolaescu este considerat un mare regizor roman de multa lume (probabil de toata lumea in afara de tine). si nu, nu pentru Poker sau Carol I ci pentru ca era cam singurul mai de Doamne-ajuta dinainte de 89.

    Ti-am cenzurat comentariul. Data viitoare ori vorbesti politicos, ori comentezi in notepad.

  7. @andrei Come on! Să nu-mi spui că nu ţi-a plăcut Nea Mărin miliardar! Probabil cea mai bună comedie românească din toate timpurile. Şi dacă te uiţi puţin pe filmografia sa, poţi observa că este singurul regizor român care nu se încurcă cu bugete mici. Preferă blockbustere-le, asemenea celor de la Hollywood. Are nevoie de grandoare, pentru a se desfăşura.
    Iar până în 89 (când calitatea filmelor sale a început să lase de dorit şi traiectoria sa politică i-a distrus credibilitatea), cred că reuşise să aducă cei mai mulţi spectatori în sălile de cinema din România.
    Acum… cum face rost de bugetele astea mari pentru filmele sale este o altă poveste 🙂

  8. jojo ne arata “pelea”… iar sergiu nicolaescu cred ca ne descrie viata lui de senator, banala, plicticoasa, imbracat ba in costum, ba in balerina ( mi s a parut cea mai penibila scena ),,, ca si filmul de altfel, cu afirmatii ce trebuiau repetate cu alte cuvinte ca sa inteleaga tot omu’….uff, ce sa mai spunem, jojo isi continua rolul de Natasha din serialul cu Divertis… am revazut cat si cum au imbatranit unii actori candva nume mari – acum personaje de telenovela…
    dap, asa e, se ia spaga in romania, stim ce si cum e cu politica, dar s-a facut un film bun pe tema asta : Senatorul melcilor… poker e umbra sa, parerea mea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.