One Day (2011)

2

Filmul One Day este realizat după cartea de succes cu același nume scrisă David Nicholls. Nu am citit romanul apărut în anul 2009 așa că nu știu cât de mari sunt diferențele între carte și film. Totuși, având în vedere că scenariul este realizat tot de David Nicholls, mă gândesc că a avut grijă ca transpunerea cinematografică să fie cât mai fidelă romanului. Regia este semnată de daneza Lone Scherfig, care a realizat recentul și interesantul An Education. Rolurile principale sunt interpretate de Anne Hathaway, care a dovedit deja, la nici 30 de ani, că poate juca orice, de la comedii gen Bride Wars sau Get Smart, la drame ca Brokeback Mountain sau Rachel Getting Married, și de Jim Sturgess, pe care l-ați mai putut vedea în Across the Universe, 21 și The Way Back.

one day 2 460x306 One Day (2011)

Filmul ne prezintă timp de 20 de ani povestea a doi tineri, Emma (Anna Hathaway) și Dexter (Jim Sturgess). Ei se cunosc pe 15 iulie 1988 chiar când absolviseră facultatea și între ei se naște o relație de prietenie. Sau poate mai mult. Cert este că în fiecare an, pe data de 15 iulie, vedem cum evoluează viețile lor, ce s-a ales de planurile pe care le făcuseră pe băncile facultății, cum își caută drumul în viață, dar și cum se transformă sentimentele lor de la an la an. Deși par făcuți unul pentru celălalt, mereu se întâmplă câte ceva, iar viețile lor destul de rar merg pe același drum. Descoperă că deși țin unul la celălalt sunt multe lucruri care încă îi despart, știu că încă nu a venit vremea lor, iar timpul trece…Pe lângă relația tumultoasă cu Emma, Dexter are o relație dificilă și cu părinții săi, care nu sunt încântați de ceea ce fiul lor a realizat în viață.

one day 1 460x306 One Day (2011)

One Day are câteva momente amuzante, câteva replici inteligente, romantism, dar per total mi-a lăsat impresia unui film trist. Tristețea vine tocmai din destinul personajelor pentru că oricât de pline le-ar fi viețile (aparent), oricâți prieteni ar avea, oricât de bună ar fi slujba pe care o au, mereu rămâne un gol în sufletele lor pe care nu-l pot umple indiferent cât se străduiesc să o facă. Experimentează foarte mult, mai ales el, își caută alinarea în muncă, mai ales ea, dar fericirea este în altă parte. Relația dintre cei doi este descrisă perfect de un alt personaj, care spune: “she made you decent, and in return you made her so happy”. Un film romantic mai altfel, care pe mine m-a cucerit tocmai prin ideea autorului de a prezenta viețile a două personaje prin intermediul unei singure zile din an timp de 20 de ani.

Vizionați trailer:

2 COMENTARII

  1. Ideea a fost interesanta dar modul in care a fost construi mi s-a parut ca fragmenta toata actiunea si parca nu se lega nimic…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.