NexT – Top 10 filme ale editiilor I-IV

0

1. Suplinitorul / Il Supplente, de Andrea Jublin, Italia, 2006, 15 min – Trofeul NexT 2007

Selecționat la Sundance și câștigătorul unui premiu la Festivalul de la Clermont-Ferrand, filmul “Il Supplente” (2006), un manifest împotriva apatiei, este regizat de Andrea Jublin, care joacă și rolul principal, al unui om de afaceri care dă buzna într-o clasă, pretinde că este profesor și creează confuzie în rândul elevilor adolescenți prin comportamentul lui ciudat.

 

2. Visele unei femei de serviciu / Songes d’une femme de menage, de Banu Akseki, Belgia, 2008, 15 min – Trofeul NexT 2008

De dimineaţă până seara, Gul dă cu aspiratorul, freacă şi curăţă. Mereu în slujba altora, viaţa ei se scurge făra nicio bucurie. Întâmplător, Gul îşi întrezăreşte singurătatea şi disperarea propriului suflet.

3. Imn / Himnon/ Anthem, de Elad Keidan, Israel, 2008, 39 min – Trofeul NexT 2009

Imn / Anthem” vorbește despre miracolele care se întâmplă și în realitate. Câteodată chiar și cele mai comune zile iau o turnură neașteptată, după cum descoperă un burlac la varsta a doua din suburbie când pornește să cumpere lapte într-un cartier din Ierusalim. Imaginile capătă un rol narativ și sunt atât de expresive întrucât ar fi putut foarte bine să rămână un film mut.

4.The Saddest Boy in the World – Canada, 2006, 14′ – Premiul publicului

Urmărește povestea micuțului Timothy Higgins, care reflectă asupra numeroaselor motive pentru care e pregătit  să se spânzure chiar în ziua în care împlinește 9 ani. Urmărind filmul lui Jamie Travis, nu știi dacă să râzi sau să plângi de situația băiețelului, iar la final ești adus în fața unei scene șocante, dar fantastice.

5. 2 Porumbei /Smafuglar, Islanda, 2008, 15’, Beta PAL, color

În 2009 Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună Regie i-a revenit lui Runnar Runarsson pentru 2 porumbei / 2 Birds (Islanda, 2008), unul dintre cele mai simpatizate filme din competiția festivalului în acel an, pe care jurații l-au apreciat „pentru limbajul poetic puternic, stăpânit la perfecție”. Pentru un grup de adolescenți, o seară frumoasă de vară aduce trecerea de la inocență la maturitate. Un băiat timid trăiește tipica pasiune școlărească pentru o fată de aceeași vârstă, care e, din intâmplare, o prietenă de-a prietenului său.

6. Madame Tutli-Putli, de Chris Lavis şi Maciek Szczerbowski, Canada, 2007, 18 min, – Premiul „Andrei Toncu” 2008

Deși distins cu premiul pentru coloana sonoră, filmul surprinde și prin realismul animației, creată în cea mai mare parte manual. Doamna Tutli-Putli călătoreşte cu trenul de noapte, oscilând între lumea reală şi cea imaginară. Îşi înfruntă demonii trecutului şi se lasă atrasă într-un vârtej de mister şi suspans. Numele Tutli Putli nu stă pentru nimic jucăuș și zglobiu, ci poartă două semnificaţii: femeie delicată şi marionetă.


7. Istoria Aviaţiei / A Repules Tostenete, de Balint Kenyeres, sound design Tamas Zanyi, Ungaria, 2009Trofeul NexT 2010

La ediția din 2010 trofeul NexT a fost cîştigat de Istoria Aviaţiei, o piesă rară în istoria scurtmetrajului, cu o poveste de Belle Epoque cu accente cehoviene. În Normandia începutului de secol XX, o familie burgheză petrece o după-amiază încîntătoare la picnic, la finalul căruia e nevoie de o fotografie de grup din care cel mai tînăr personaj întîrzie să apară. Filmul premiat dezvăluie elegant, distins şi subtil, marile gesturi anonime rămase în afara istoriei, în contrast cu micile tragedii sau fericiri păstrate în memoria colectivă sau pe hîrtia fotografică.

8. Şifonierul / The Armoir, de Jamie Travis, sound design Alfredo Santa Ana, Canada, 2009, 20 min – Premiul publicului 2010

La trei ani de când The Saddest Boy in The World câştiga Premiul Publicului la NexT, la editia 2007, un nou scurtmetraj regizat de canadianul Jamie Travis este cel mai iubit film din competiţia celei de-a patra ediţii NexT. Povestea lui Aaron, baiatul care prefera sa doarma in sifonier, dupa disparitia prietenului lui cel mai bun, Tony, merita vazuta. Povestea lui Aaron, baiatul care prefera sa doarma in sifonier, dupa disparitia prietenului lui cel mai bun, Tony, merita vazuta. Ce se poate intampla intr-o zi de scoala, intre doi baieti, colegi de cor, ce face blondul fara brunet si ce afla prin hipnoza ca s-a petrecut de fapt.

9. Captivi de Crăciun, de Iulia Rugina, România, 2010

Captivi de Crăciun spune povestea a patru personaje care nu se cunosc şi care sunt nevoite să îşi petreacă Ajunul Crăciunului într-o gară mică de provincie, departe de oamenii şi locurile unde trebuie şi îşi doresc să ajungă de Crăciun, în aşteptarea unui tren înzăpezit la mulţi kilometri distanţă. Pe măsură ce orele trec şi trenul pare să nu mai vină, Mădălina, Cristi, Oxana şi Alex împart unul cu celălalt absurdul, speranţa, furia, deznădejdea. Pentru că, întamplător, sunt captivi aici. Pentru că nu se ştie când se va termina. Şi pentru că e Crăciunul.

10. Tokyo Jim, de Jamie Rafn, Marea Britanie, 2007, 8 min

Scurtmetrajul britanic de 8 minute, în regia lui Jamie Rafn, a fost desemnat de criticul de film Alex Leo Șerban drept cel mai amuzant film din competiție la ediția din 2008. Jim este un avocat britanic aflat în Tokyo pentru a finaliza o înțelegere importantă cu domnul Yakamoto, un om de afaceri japonez. Din nefericire, Jim nu se simte prea bine. Mai mult decât atât, domnul Yakamoto nu-l simpatizează deloc încă de la început. Ultimul lucru pe care și-l dorește Jim acum este să sărbătorească la un pahar încheierea afacerii. Fiind un bun avocat, Jim acceptă. Însă mai are un lucru de rezolvat înainte de a pleca la petrecere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.