NexT: Gegen die wand (2004)

1

Festivalul Next a inceput cu dreptul, cu vizionarea filmului Gegen die wand regizat de Fatih Akin. Motivul pentru care acest lung metraj a dat startul la un festival de scurtmetraje este simplu: Alexander Hacke, invitatul de onoare al festivalului, a lucrat la sound-design-ul filmului. Cu o vasta experienta muzicala si activand in formatia experimentala Einsturzende Neubauten, Hacke a lucrat impreuna cu muzicieni turci la secventele ce despart diferitele capitole din film. Acesta a recomandat cu multa caldura filmul si, totodata, il recomand si eu.

gegen die wand NexT: Gegen die wand (2004)

Nu e prima data cand ma intalnesc cu Gegen die wand sau Head-on, cum e tradus in engleza. De ce se numeste asa? Daca Cahit, eroul nostru, nu ar fi intrat cu masina in zid si nu ar fi ajuns la spital, atunci nu mai avea ocazia sa o cunoasca pe Sibel, cea care practic l-a santajat sa se casatoreasca cu ea. Ciudat? Nu si pentru cei doi, care traiau in Germania, dar erau de origine turca. Desi Cahit si-a renegat demult tara natala si are un stil de viata haotic, familia Sibelei respecta cu strictete traditia, iar fata, care isi dorea acelasi stil haotic de viata, se simtea ca o prizoniera. Tocmai de aceea a incercat sa se sinucida, ajungand in acelasi spital in care se afla Cahit. Sibel afla nationalitatea tipului si este decisa sa se casatoreasca cu el pentru a scapa de parinti. Cahit bineinteles ca nu vrea sa auda de asa ceva, dar se lasa pagubas cand Sibel are o alta tentativa de suicid. In cele din urma cei doi au o nunta turceasca, se muta impreuna, iar Sibel este libera sa faca ce vrea, fara sa fie in vreun fel constransa de Cahit. Traiesc o viata haotica, fiecare cu ale lui, dar cu timpul ajung sa se indragosteasca unul de celalat. Sa nu va inchipuiti ca de aici incepe povestea siropoasa de dragoste, ba dimpotriva, lucrurile se inrautatesc considerabil. Dar mai multe nu spun.

gegen die wand 4 NexT: Gegen die wand (2004)

Curios este ca, inainte de Gegen die wand, Akin facea numai comedii romantice. Dar trecerea brusca a fost extrem de apreciata, filmul obtinand premii precum Golden Bear, Silver Mirror Award, Golden Gilde si Best European film. Si le merita din plin. Gegen die wand nu e un film usor de digerat, e emotionant si totusi amuzant si ironic pe alocuri. Este jucat excelent, iar personajele nu te lasa nicio secunda sa-ti doresti sa te afli in pielea lor. Situatii la limita, cadre exceptionale, muzica potrivita, aceasta productie este un must see!

1 COMENTARIU

  1. WOW! filmul e minunat, l-am vazut prima oara acum 8 luni, in limba originala, fara subtitrare iar la vremea accea nu stiam germana, dar l-am considerat genial!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.