Ne-a părăsit regizorul Liviu Ciulei

0

În această dimineață cortina teatrului a căzut pentru ultima oară pe scena vieții regizorului Liviu Ciulei. În vârstă de 88 de ani, acesta a murit într-un spital din Munchen, cauza morții fiind încă neelucidată întrutotul.

Născut la data de 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a fost regizor, actor, scenograf, arhitect și profesor român. A studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din București, iar apoi arhitectura. Debutează pe scena Teatrului Mic cu piesa Încătușarea. Se alătură ulterior teatrului Bulandra, unde debutează ca regizor în 1957 cu piesa Omul care aduce Ploaia. Faima și-o câștigă cu o punere originală în scenă a piesei Cum vă Place după Shakespeare.

liviu ciulei cineclub 1 460x337 Ne a părăsit regizorul Liviu Ciulei

Timp de 10 ani a fost directorul artistic al Teatrului Bulandra, dar a lucrat și peste hotare, în SUA, Canada și Australia. În 1980 părăsește România și ajunge director artistic al Teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota, iar din 1986 este profesor la Columbia University și New York University. Este numit Director de Onoare al teatrului Bulandra, după întoarcerea sa în țară, în 1989.

Ca arhitect își aduce contribuția la construirea auditoriului teatrului Bulandra, precum și a altor teatre.

Unul dintre cele mai importante premii câștigate de Liviu Ciulei în întreaga sa carieră, este premiul pentru regie la festivalul de la Cannes, în 1965, pentru filmul Pădurea Spânzuraților.

A fost căsătorit cu actrița Clody Berthola și cu jurnalista Helga Reiter. Fiul său, Thomas Ciulei a călcat și el pe urmele tatălui, fiind un cunoscut regizor de filme documentar de lung metraj, filme ca: Podul de Flori (2008), Asta e (2001), sau Nebunia capetelor(1997).

În mai 2009, seria iglooprofil a lansat cartea biografică: Liviu Ciulei.Cu gândiri și cu imagini, celebrând în peste 300 de pagini, 50 de ani de carieră, jumătate de veac în slujba teatrului. Cartea conține texte comentarii semnate chiar de regizor, imagini inedite din spectacole care nu există în nicio arhivă de teatru. De asemenea, un capitol distinct este dedicat carierei de arhitect a lui Liviu Ciulei.

Odată cu căderea acestei stele a filmului și teatrului românesc (și nu numai), putem să ne punem o singură dorință: ca valorile noastre autohtone din lumea teatrală să fie cunoscute și apreciate la întreaga lor valoare, atât în țară cât și peste hotare.

Dumnezeu să-l odihnească!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.