Moon (2009)

6

Poti spune orice despre “Moon”, dar mai putin ca este un film despre orice. Si pentru un film aparut abia in vara acestui an, aprecierea nu s-a lasat mai deloc asteptata. Cu 8 premii in palmares (printre care Silver Hitchcock,  Golden Space Needle Award si Best New British Feature ) propun sa-i acordam si noi atentia necesara. Pentru asta, trebuie s-o spun: lui Sam Rockwell costumul de astronaut i-a mai trebuit sa arate de ce este cu adevarat capabil. Asta in situatia in care mai avea ceva de demonstrat, publicului sau criticilor. Tipul este incredibil de bun in ceea ce face, caci de vazut l-am putut vedea in nume ca “The Green Mile”, “Choke” ori “Frost/Nixon”. Nu l-as cataloga drept un film usor, chiar daca actiunea si personajele nu vor suferi prea multe modificari. Veti vedea si de ce. Si daca v-ati obisnuit cu intamplari sortite unor joburi banale, cu schimbari mascate de situatie, luati-va gandul, caci “Moon” aduce acel altceva de care aveam cu totii nevoie.

Fiecare alege sa faca ce vrea cu viata lui. Si sa-si petreaca timpul dupa bunul plac. Nu stim daca Sam Bell a facut alegerea cea mai buna in ceea ce priveste traiul sau, dar il putem surprinde la bordul unei nave spatiale, plasate drept pe teritoriul Lunii. Da, Sam este astronaut si misiunea lui este de a extrage Helium 3, gazul pe care cei de pe Pamant il considerau vital pentru criza energetica de care se suferea la acel moment. Cu un contract pe o perioada de 3 ani pe care barbatul l-a parcurs aproape in intregime, trei saptamani il mai despart de sotia si fetita lui.

sam rockwell moon Moon (2009)

Acompaniat doar de robotul Gerty, un accident stupid va inrautati starea barbatului: incepe sa vada lucruri si are tot felul de dureri. Si din acel moment, totul se schimba si lucrurile se vad altfel din noua ipostaza: nu se va putea intoarce acasa la termen, caci firma i-a pregatit altceva…

kkkk Moon (2009)

Cu toata lauda ce vuieste pe gura intregului suflu cinematografic, voua nu va ramane decat sa-l vedeti! Pe Sam Rockwell il remarcasem de ceva vreme, iar faptul ca a fost pus sa preia fraiele unui intreg film, fiind personaj (aproape) unic, nu a facut altceva decat sa ma bucure. “Moon” are o poveste simpla, dar una cutremuratoare si de efect. Iar premisa cu care ecranizarea porneste inca din prezentarea de poster (250.000 Miles From Home. The Hardest Thing To Face… Is Yourself) alege sa cantareasca teorii psihologice privind omul si socializarea. Da, uneori cel mai greu este sa convietuiesti cu propriul Eu. Ah da, decorul! Vai, si ce decor! Chiar au reusit sa aduca performanta tehnica a ultimilor ani pe platourile de filmare. Astept sa-l vedeti, sa-l gustati, si sa reveniti cu o parere. Pana atunci, pana si in trailerul convingator puteti avea incredere!

Vizionati trailer:

6 COMENTARII

  1. Sam Rockwell, mi-a placut mult in “The Green Mile” dar si in “Welcome to Collinwood” unde era Pero, unul dintre cei “Five guys. One safe. No brains.”
    Moon, imi aminteste pe undeva de “2001: A Space Odyssey”…iar Gerty de computerul HAL 9000 din aceeasi capodopera a lui Stanley Kubrick. Coloana sonora are semnatura lui Clint Mansell (“responsabil” pentru muzica din Requiem for a Dream, si celebra Summer overture).Asta mi-a atras atentia inca de la inceput. Per total, e un film care merita vazut, pana la final.

  2. Am vazut ieri filmu’, si chiar eram curios daca voi l-ati vazut. Uite ca mi-am primit raspunsu’!
    Pot spune ca filmul e destul de bunicel, Sam Rockwell si-a jucat destul de bine rolul.. ambele roluri, de fapt! Nu ma apuc sa comentez, pentru ca imi e ca poate scap vreun spoiler, si nu e frumos, dar pot spune doar ca filmul merita vazut 🙂

  3. Un film ce merita vazut..! Sam face un rol minunat transpus prin cele doua caractere ale sale total diferite..!Finalul m-a descumpanit putin..ma asteptam la mai mult,probabil din dorinta de a mai dura cateva momente. In orice caz, nu trebuie ratat.

  4. Ca film mi s-a parut foarte bun, bine realizat, Sam Rockwell isi joaca intr-adevar rolul foarte bine. Toata ideea filmului este foarte frumoasa si am putea spune noua, modernizata sa spunem, dar e foarte buna. Parerea mea este totusi ca nu are un final prea bun, pare ca nu se termina, te lasa putin in suspans. Dar merita vazut, credeti-ma!

  5. […] de cineva care mai are doar 8 minute de trait? Filmul este facut de acelasi tip care a facut si Moon, Duncan Jones, regizor aflat la inceput de drum dar care face in film o treaba isteata: isi lasa un […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.