Miracle (2004)

2

Miracle este un film inspirat dintr-una din cele mai mari surprize din istoria sportului, victoria echipei americane de hochei pe gheaţă la Olimpiada din 1980. Dacă la bază nu ar fi fost un fapt real, atunci ai fi avut impresia că această producţie a fost realizată pentru orgoliul americanilor. Totul pare după croit după modelul clasic: cel mic, fără şansă, se pregăteşte aşa cum trebuie şi în final reuşeşte să-l răpună pe Goliat deşi nu-i dădea cineva vreo şansă. Dacă ne gândim şi la conotaţiile politice, duşmanul URSS, războiul rece, comunism versus capitalism, totul tinde să capete proporţii de nebănuit.

Miracle 1 300x207 Miracle (2004)

Eroul principal este Herb Brooks, antrenorul echipei de hochei pe gheaţă la Olimpiada din 1980, găzduită de Lake Placid. Numit la cârma formaţiei în 1979, el a venit cu propriul plan pentru crearea unei echipe competitive, care să poată câştiga aurul olimpic. Aici trebuie să fac o paranteză pentru ca lumea să înţeleagă mai bine situaţia la momentul respectiv. Până în 1992, la Olimpiadă nu aveau voie să participe hocheişti profesionişti. Aşadar, Herb Brooks nu putea să aleagă cei mai buni sportivi din NHL, liga de hochei americană, ci să se bazeze doar pe jucători tineri, de perspectivă, nu dintre cei consacraţi. Evident, acelaşi lucru se aplica şi pentru cei din URSS, dar care nu aveau statut de profesionist, aşa cum se întâmpla în toate ţările comuniste. Valoric, ruşii erau superiori. Mai mult, deţineau ultimele patru titluri olimpice consecutive ca să vă faceţi idee despre forţa acelei formaţii. Misiunea lui Herb Brooks părea imposibilă.

Miracle 2 300x241 Miracle (2004)

Pentru că nu avea vedete în echipă, antrenorul şi-a propus să creeze o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Astfel, ei trebuiau să fie uniţi şi în arenă şi în afara acesteia şi să se ajute reciproc. Herb a făcut apel la spiritul de sacrifiu al americanilor şi a creat o formaţie care a învins dramatic URSS-ul în semifinalele competiţiei cu scorul de 4-3. De fapt, acest meci a fost adevărata finală pentru că cea reală, împotriva Finlandei, era mai importantă pentru statistici. Meciul cu URSS avea să rămână în antologia marilor momente ale sportului american. SUA mai aveau un hop până la aur şi cum marele obstacol trecuse au reuşit să învingă şi Finlanda cu 4-2, obţinând astfel titlul olimpic.                                                                                                                                         

Miracle e un film vizionat, în principal, de pasionaţii de sport şi în special de hochei. Dar poate fi urmărit şi de cei care nu au urmărit în viaţa lor un meci de hochei pentru că Miracle este un film despre viaţă, până la urmă.

Vizionaţi trailer:

2 COMENTARII

  1. Foarte bun filmul..desi se vede ca este unul tipic holywoodian(gen fazele “moralizatoare”).l-am revazut ieri cu mare placere. Il recomand!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.