Les Miserables (1998)

3

Actori: Liam Neeson, Claire Danes, Geoffrey Rush, Hans Matheson, Uma Thurman

Mizerabilii, romanul de mare notorietate al lui Victor Hugo, a fost indeajuns de inspirat expus publicului, nu just sub aspectul unei publicatii scrise, ci si ca ecranizare si chiar desen animat. Cine nu-si mai aduce aminte de cantecelul trist fredonat la inceput/sfarsit de episod, ce ne-o infatisa pe micuta Cosette, blonduta animata? Din amintirea dulce a desenelor am vrut sa vizionez filmul, desi mare lucru nu mai cunosteam. Spre pudoarea si rusinea mea, n-am citit cartea, dar bineinteles c-odata ce esti prins in poveste, ravnesti si dupa un ceva mai mult, asa ca, ma ocup in curand si de chestiunea aceasta.

Si pentru c-asa cum ne-am obisnuit , generalizand, va spun ca ecranizarea a fost simplificata ca si actiune iar personajele reduse. (thank you google, dar era oricum indeajuns de previzibil) Nu-mi ramane decat sa va invit sa luati cana de ceai, sa va tolaniti in fotoliu si sa parcurgeti o carte buna. Dar pana atunci, ce ziceti, ne ‘consolam’ cu filmul? Nimic pare ca nu poate schimba cursul unei Frante a secolului al XIX- lea. Coruptia pandeste molcom o politica mizera, prostitutia infloreste din pantece profane iar legea pare a fi scrisa de-o pecete a pacatului. Avem timp sa trecem pe langa ceilalati si sa-i privim? Cine il va ajuta pe Jean Valjean sa razbata din saracie si primejdie? Nimeni. Va fura. Ce? Niste paine. Destinul ii va fi intemnitat (propriu + figurat), iar spiritul inrait. Timpul ni-l va infatisa pe Valjean drept un om schimbat; aflat in postura de primar al orasului Vigau, sub o noua identitate, acesta pare sa fii trecut peste greselile tineretii, dar cei din jurul sau, nu. Aflat sub atentia minutioasa a inspectorului Javert, o va cunoaste pe Fantine, o mama singura, de care se va atasa si pe care o va ajuta sa-si recapete fiica, pe Cosette. Moartea lui Fantine va reprezenta un nou capitol de viata pentru Valjean, caci acesta decide s-o creasca pe micuta orfana. Riscul de a fi deconspirat pare acum mult mai mic, acesta retragandu-se alaturi de micuta intr-o manastire, dar pana cand?

Download subtitrare “Les Miserables” click aici.

Mie chiar mi-a placut. Nu stiu cate alte variante ‘Mizerabile’ mai exista, dar mie cel semnat de Bille August mi-a lasat o parere destul de buna. Ce ma intriga: actiune desfasurata pe taram francez, autor-poveste pariziana si.. limba engleza?! (cea vorbita in film) Scartaie lingvistic, as zice; ca si cum ai manca o portie zdravana de sarmale cu mamaliguta pe Champs-Elysees. Si-am mai cugetat la: natura umana, poate fi schimbata de-a binelea, superficial, sau deloc? Cum te poti transforma dintr-un om hain, salbaticit, intr-unul bun, cu principii morale crancene? Caci daca natura ta este de fiinta lacoma, sa zicem, nu cred ca trasaturile aferente ‘starii’ iti pot disparea de tot, ci eventual se pot controla, sau chiar ajung sa nu mai fie constientizate de catre posesor, dar ele raman.

Vizionati trailer:

3 COMENTARII

  1. […] The House of the Spirits (Jeremy Irons, Meryl Streep), 22:10 Regia ii apartine lui Bille August, cunoscut si pentru realizarea peliculei Les Misérables (1998). […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.