La Ventana (2008)

0

Numele lui Carlos Sorin nu vă spune nimic. Foarte apreciat în America de Sud şi în mai multe ţări europene, el este un anonim în România. Filmele sale nu au ajuns pe marile noastre ecrane, eventual vreo producţie a cineastului argentianian s-ar putea să fi fost programată la vreun festival autohton. A fost recompensat cu numeroase premii în carieră, cele mai importante fiind două distincţii Goya, în 1987 şi 2004, un Leu de Argint la Veneţia în 1986 şi un premiu FIPRESCI la Valldollid, anul trecut, chiar pentru La Ventana, aceasta fiind şi cea mai recentă creaţie a sa. Una minimalistă, desigur.

la ventana 1

Antonio, un bătrân grav bolnav, se pregăteşte pentru o zi mare. Îşi aşteaptă fiul, care plecase de acasă cu mulţi ani în urmă pentru a deveni un faimos pianist şi cu care rupsese legăturile timp îndelungat. Aflând de suferinţa părintelui său, fiul a decis să vină din Europa în Argentina ca să îşi vadă tatăl, poate pentru ultima oară. Ca să fie pregătit pentru marele moment, bătrânul le transmite celor care au grijă de el să caute în locuinţă o sticlă de şampanie veche de patruzeci de ani ca să o desfacă împreună cu fiul său. Mai mult, el vrea să se îmbrace elegant, să renunţe la veşnicele pijamale pe care le poartă zilnic ca să fie cât mai demn în faţa unicului său moştenitor. Din păcate, trupul nu-l mai ajută chiar dacă mintea îi era încă trează.

la ventana 2

Momentul îndelung pregătit este aproape ratat de către Antonio. Cu câteva ore înainte, el „a evadat” din camera în care-şi petrecea zilele şi nopţile, fiind găsit la câteva sute de metri de locuinţă mai mult mort decât viu. Fiul său avea o surpriză, a venit însoţit de soţia sa, măcinată de o singură problemă: nu avea semnal la mobil. Vor avea reuşi oare tatăl şi fiul să recupereze timpul pierdut ? Răspunsul îl veţi afla la capătul celor 70 de minute ale filmului (exact atâta are această producţie, fără a mai socoti şi genericul final). O poveste înduioşătoare, melancolică despre un bătrân măcinat de boală, căruia nu-i place ipostaza în care se află şi încearcă să lupte cu ultimele puteri împotriva destinului.

Vizionaţi trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.