L’Invité (2007)

0

110688 l invite L’Invité (2007)Actori: Valerie Lemercier, Thierry Lhermitte, Daniel Auteuil

Se cunoaste slabiciunea mea pentru francezi, n-am s-o ascund. Doar ca de data asta, m-a cuprins un aer mult prea .. aerisit (?!) la vizionarea peliculei cu pricina. Nu m-a surprins cu foarte multe detalii, caci le anticipam ingrijorator, nu in mod direct or’ concret, dar ma asteptam ca din clipa in clipa sa fiu martora vreunei rasturnari bruste de situatie, a vreunui conflict absurd sau a unei impacari. Ceea ce este trist, caci ma obisnuisem cu falcile larg-deschise la vreo escapada pariziana. Deci nu va spun ca este o pelicula grozava, defapt, nu-l recomand celor care vor sa fie scarpinati printre papile gustative in ritm copilaresc, ci celor care gusta glumele seci, ironiile si subtilul insuflat de francezi. Si comentand aici de zori, uit esentialul, rezumatul dom’le, rezumatul:

Gerard si Colette. O familie aparent normala, fara copii, el – somer – fost ambalator – pasionat de trenuri, ea – casnica – semi – gospodina, nu pare sa-si schimbe rutina pentru nimic in lume. Dar poate pentru o noua slujba? Sansa vine din partea unei mari companii, care pentru a face angajari, supune eventualii doritori la teste pe cat de absurde, pe atat de imposibil de realizat. S-ar spune ca Gerard scapa usor, caci dupa un prim interviu seful cel mare doreste sa-i vina in vizita, la cina. Desi totul pare floare la ureche in prima instanta, cei doi soti se vor izbi de ‘profesionalismul’ vecinului lor, Alexandre, care recomandandu-se drept consilier, ii va indruma pe cei doi spre pasii unei cine ideale. Cat de normal se va desfasura cina? Slujba va fi obtinuta?

Download subtitrare “L’Invite” in curand.

Francezii reusesc (cu succes) sa redea normalul. Adica, nu ai nevoie de zane, de feti-frumosi sau super-eroi, pentru a-ti implini un ideal, un moft necesar. Asta facem zi de zi: incercam sa castigam un pas, daca nu intregul drum, spre dorinte. Drum anevoios, zic eu, caci ne schimbam atat de des prioritatile, incat ajungem sa nu le mai intelegem clar rostul, nici macar noi, ‘stapanii’. Ignoranta si prostia expusa de-a lungul ecranizarii nu fac altceva decat sa indrume o farama de morala intregii umanitati, aratand in final ce este bine, si ce nu. Iar daca poti arata asta, printr-o figura comica, de ce nu? Stia LaFontaine ce scrie, nu?

Vizionati trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.