Kinsey (2004)

1

Despre Kinsey, numai bine. Despre adevaratul Alfred Kinsey, multi nu cunosc prea multe. Adevarul e ca pe Freud e greu sa-l depasesti; desi profesiile amandurora difera, curiozitatea lor pentru.. sex ii face sa-si recunoasca un punct comun. Nici nu stiu cu ce te-as putea convinge sa vezi filmul: aproape 2 ore de informatii despre sex, un Liam Neeson intr-un rol de exceptie, sau doar drama obisnuita a omului de stiinta? Incetisor mergem. Ecranizarea in regia lui Bill Condon este una dedicata lui Kinsey, un biolog american, profesor de entomologie si zoologie, studiile fiindu-i astazi valorificate intr-un institut ce-i poarta numele la Universitatea din Indiana. Liam Neeson este cel ales pentru a-i reda episoadele de viata ale individului, o alegere ce se dovedeste destul de bine inspirata. Cum altfel? Despre drama intelectualului vom vorbi la sfarsitul articolului, iar pana atunci haideti sa va prezint din poveste:

Kinsey este un copil curios inca din frageda copilarie. La acele vremuri, isi va renega sexualitatea datorita unor sfaturi indeajuns de convingatoare gasite in paginile unei carti. Dar nici in sanul familiei nu se va putea informa cum trebuie: tatal autoritar si o mama supusa nu vor avea grija si nici nu vor dori ca baietii din casa sa cunoasca astfel de informatii.

1 Kinsey (2004)

De fapt, Kinsey ajunge in scurt timp sa fie repudiat de catre tata datorita noilor sai preocupari: vrea sa studieze biologia, in schimbul desenului mecanic impus de parinte. De aici, calea nu va fi lunga ca baiatul sa se dedice in totalitate stiintei: calatoreste pentru a-si aprofunda teoriile si ajunge profesor de biologie. Nesatisfacut insa de sexualitatea acelei perioade, decide sa intocmeasca un studiu asupra istoriei sexuale a barbatilor, urmand si cea a femeilor. Nu singur, ci cu ajutorul si sprijinului blajinei sotii, Clara McMillen.

laura linney3 Kinsey (2004)

Am ales sa va povestesc doar partea de inceput a filmului, lasandu-va loc intrigilor si schimbarilor de situatie. Mi se pare corect, voua nu? Am mentionat ca omul nostru are si-o consoarta demna de luat in seama, dar nu v-am spus ca pe ecran un cuplu se uneste pentru a reveni si mai tarziu pe platourile de filmare in aceeasi formula (in “The Other Man”): Liam Neeson si Laura Linney. Kinsey are reactii pe care le putem considera cel putin ciudate, caci in devotamentul acordat stiintei va uita de alte notiuni pe care orice om ar trebui sa si le insuseasca… Iar drama omului de stiinta este, cred eu, una vizibila pentru anii ’50: nu poti trata sexualitatea cu atat de multa dezinvoltura intr-un stat in care pudoarea apare drept cap de afis al bunei educatii si moralitatii. De aici puteti intui ce urmeaza. Un film fara perdele, dar cu nominalizare la Oscar.

Vizionati trailer:

1 COMENTARIU

  1. Filmul l’am vazut acum 2-3 ani cred, este destul de interesant pentru cei care sunt mai OpenMind, insa nu e chiar atat de “fierbinte” pe cat ma asteptam eu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.