Kapitalism-reţeta noastră secretă (2010)

1

Documentarul lui Alexandru Solomon te poate surprinde doar dacă ai fost plecat din România în ultimii 20 ani sau dacă trăieşti izolat, nu te uiţi la televizor şi nu citeşti ziare. Filmul nu face cine ştie ce dezvăluiri (nici nu-şi propune de altfel), ci doar reuşeşte să confirme ceea ce românii ştiu foarte bine: bogaţii au fost bogaţi şi înainte de 1989 şi la fel sunt şi acum. Cum au făcut ? Asta îşi propune şi Alexandru Solomon să afle. Reuşeşte ? Greu de spus. Dacă ştii să citeşti printre rânduri, s-ar putea să îţi faci o idee măcar în câteva dintre cazurile prezentate. Există o reţetă secretă ? Poate că da, dar autorul documentarului se fereşte să o rostească. Este însă suficient să ieşim pe stradă, să privim în jurul nostru şi poate vom înţelege câte ceva.

kapitalism 3 300x168 Kapitalism reţeta noastră secretă (2010)

Alexandru Solomon a reuşit să convingă mai mulţi oameni de afaceri autohtoni să povestească în faţa camerei cum s-au îmbogăţit. Îi veţi recunoaşte cu siguranţă pe Dan Voiculescu, George Copos, Dinu Patriciu, Gigi Becali şi Dan Diaconescu. Probabil îi veţi recunoaşte mai greu pe George Pădure (personaj în vogă la începutul anilor 90, fost primar al unui sector din Bucureşti) şi pe Ioan Niculae (prezenţă mai degrabă discretă în peisajul media). Ce au în comun aceşti oameni ?  Averi de zeci, sute sau chiar miliarde de euro, obţinute în moduri mai multe sau mai puţin controversate. Alexandru Solomon ni prezinte aşa cum îi ştim mai puţin: în propria familie, în birourile lor luxoase, în mijlocul angajaţilor sau în timpul practicării vreunui hobby.

kapitalism 1 300x168 Kapitalism reţeta noastră secretă (2010)

Deşi este greu de crezut şi bogaţii României au regrete. George Pădure, de exemplu, regretă că are averea prea mică (în jur de 10 milioane de euro). Dan Diaconescu regretă că Nicolae Ceauşescu nu a făcut talk-showuri înainte de 1989 (da, aţi citit bine). Dinu Patriciu nu regretă nimic, dimpotrivă, spune că s-a distrat teribil în aceşti ultimi 20 de ani. Ceilalţi sunt aşa cum ni s-au dezvăluit prin intermediul mass-media: Dan Voiculescu încearcă să pozeze într-un tip popular, George Copos vorbeşte foarte frumos de angajaţii săi, în prezenţa acestora, Gigi Becali este…Gigi Becali (senzaţională secvenţa cu el plimbându-se ţanţoş prin Parlamentul European), Ioan Niculae ne spune că nu toată lumea are talent la afaceri.

kapitalism 2 300x167 Kapitalism reţeta noastră secretă (2010)

Vă recomand acest documentar. Probabil ne vom da seama de ce România are aşa mulţi bogaţi, iar nivelul de trai este care este. De ce Produsul Intern Brut este mic, iar numărul milionarilor este cel mai mare ? De ce drumurile din ţara noastră se află după locul 100 în lume, iar colege de clasament sunt două ţări africane nu foarte bogate ? Ar fi nedrept şi complet greşit să punem toate neîmplinirile în spatele protagoniştilor acestui film. Lista este mult mai lungă, unii sunt cunoscuţi, alţii nu. Alexandru Solomon şi-a imaginat România ca o pizza pe care fiecare a feliat-o după propriul interes, adăugându-i ingredientele preferate. Întrebarea retorică pe care o adresează regizorul în final este dacă a mai rămas ceva de feliat. Probabil că nu, dar ceva firimituri cred că se mai găsesc.

Vizionaţi trailer:


1 COMENTARIU

  1. […] 29 iulie – „Kapitalism, reţeta noastră secretă” (România, […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.