[Jurnal de TIFF] Cum a fost la Gala?

4

Nota!: Toate materialele prin care sunt ilustrate articolele din “Jurnal de TIFF” sunt proprietatea FILMETARI.

Gala a fost programata sa inceapa la ora 20:30, iar evenimentul a fost, pentru mine, cel mai important la care am participat ca si invitat (FILMETARI a primit invitatie de participare la toate evenimentele TIFF ca partener al festivalului). Locul evenimentului? Teatrul National din Cluj-Napoca. Am ajuns in fata teatrului in jurul orei 19:30, ora la care deja incepuse lumea sa se adune. Rand pe rand masinile opreau in fata covorului rosu, iar invitatii care mai de care mai speciali sau nu urcau treptele inconjurate de fotografi.

Covorul rosu din fata Teatrului National

Daca la inceput am stat de partea fotografilor, la momentul aproprierii inceputului galei, am urcat in cladire si am intrat in sala. Locul numarul 2 din sala respectiva, l-am avut, in primul rand. Sala impresionanta, atat datorita arhitecturii, dar si invitatilor ce asteptau cu nerabdare urcarea pe scena a lui Tudor Giurgiu (presedinte TIFF si prezentatorul Galei). Sala s-a umplut, iar acesta a spus primele cuvinte la microfon.

Sala Teatrului National din Cluj-Napoca

Gala a inceput prin prezentarea spotului oficial al festivalului (cel de aici), lucru ce s-a intamplat la toate proiectiile de la TIFF. Dupa acest moment, premiile au inceput sa curga. Mai intai au fost premiile oferite de diversi sponsori sau parteneri, iar mai apoi cele cu adevarat importante.

Un reprezentant al Adevarul Holding a acordat un premiu lui Corneliu Porumboiu din partea Adevarul de Seara. La ridicarea premiului regizorul filmului “Politist, adjectiv” a replicat cu: “sper ca cititorii dumneavoastra sa mearga sa vada filmul”.

Maria Dinulescu

Daca la vizionarea filmului “Pescuit sportiv” actrita Maria Dinulescu a fost aplaudata pentru tinuta ei si momentul urcarii pe scena pentru prezentarea unuia dintre premii aceasta a facut senzatie atragand privirile tuturor.

Video Maria Dinulescu la Gala TIFF 2009

Maria Dinulescu

Premierul Romaniei, Emil Boc a fost cel care a acordat premiul de excelenta lui Mircea Albulescu. Acesta a incercat si un scurt banc la finalul discursului spunand ca Mircea Albulescu a cucerit-o pe sotia sa din prima, dupa ce aceasta a vazut o recitare a actorului, lucru ce el nu l-a reusit (n.e. cucerirea). Actorul a fost puternic emotionat de publicul prezent in sala, public care nu a fost zgarcit la aplauze.

Emil Boc si Mircea Albulescu

Inaintea fiecarei acordari a premiilor speciale un scurt montaj cu secvente din cele mai importante filme ale respectivului actor a fost proiectat in sala. Urmatorul moment important a fost urcarea pe scena (tot pentru ridicarea unui premiu) a Claudiei Cardinale. Aceasta a urcat pentru a doua oara pe scena TIFF, dupa ce o mai facuse cu doua ore inainte la proiectia filmului Tremuratoarele Stele ale Ursei (Cinema Republica).

Claudia Cardinale si Florin Piersic

Claudia Cardinale a fost cea care i-a acordat premiul actorului Florin Piersic, momentele respective fiind cele mai interesante, aplaudate, amuzante ale serii. Decat sa va explic mai bine va las cu clipul de mai jos.

Video Florin Piersic si Claudia Cardinale la Gala TIFF

Un alt moment interesant al serii a fost acela al prezentarii sondajului efectuat la iesirea din salile de cinema, sondaj la care spectatorii puteau acorda intre una si 5 stele. “Politist, adjectiv” a iesit abia pe locul 5. Totusi TIFF-ul a considerat ca acesta merita Trofeul Transilvania si, pentru a impaca si capra si varza, au acordat premiul ex aequo (la doua filme).

Corneliu Porumboiu

Inainte de acordarea Trofeului Transilvania, Tudor Giurgiu a tinut sa faca o precizare… trista. Niciun reprezentant al CNC (Consiliului National al Cinematografiei) nu a fost prezent la TIFF desi distanta nu a fost o problema pentru invitati din Brazilia sau Mexic. Acesta a mai tras un semnal de alarma si asupra faptului ca in momentul solicitarii unui ajutor financiar pentru festival, CNC-ul a refuzat neprezentand motive temeinice.

Finalul

Fotografii

Finalul i-a prins pe cei premiati dand interviuri sau pozand pentru diversi fotografi. Dupa Gala TIFF, invitatii s-au indreptat catre Continental, locatie unde incepuse deja Receptia Oficiala. La acest event nu am mai participat din motive obiective.

4 COMENTARII

  1. Frumos scris articolul. Felicitari!

    Iar remarca lui Tudor Giurgiu legata de prezenta reprezentantilor CNC merita 10 puncte. Dovedim inca o data ca suntem romani. Pacat.

  2. […] 12:00 Cinema Victoria mi-a fost gazda pentru “Fata Exploziva” 15:30 Iulius Mall m-a primit in Cinema City pentru “O istorie completa a esecurilor mele sexuale” 18:30 Cinema Republica a fost gazda vizionarii filmului Claudiei Cardinale, loc in care ea a facut si o prima declaratie. 20:30 Am fost prezent (in primul rand chiar) la Gala TIFF 2009. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.