Joseph Gordon-Levitt, de la polițist la fiu de președinte

0

Joseph Gordon-Levitt este unul din cei mai talentați actori ai generației sale și unul dintre cei mai căutați de către regizori importanți. Anul 2012 a fost unul plin pentru el, a jucat în patru filme (puteau să fie chiar cinci), în producții cu succes la public, dar și în cele cu succes la critici.

Dacă o luăm cronologic, în ordinea lansării filmelor, primul rol din 2012 a fost în The Dark Knight Rises. Joseph Gordon-Levitt continuă astfel colaborarea cu Christopher Nolan, începută la Inception, și joacă în ultima parte a trilogiei Batman rolul unui polițist care îl ajută pe eroul din Gotham City să învingă forțele răului. Mai mult, personajul intrepretat de Gordon-Levitt dă semne că ar putea prelua mantia lui Batman, abandonată de Christian Bale.

jgl batman 1 460x280 Joseph Gordon Levitt, de la polițist la fiu de președinte

Al doilea său proiect din anul trecut a fost Premium Rush, un thriller pe biciclete. Joseph Gordon-Levitt pedalează mai mult și mai repede chiar și decât Lance Armstrong în rolul unui curier care ajunge întotdeauna la timp la destinație. Avantajul său față de al altor colegi este că folosește o bicicletă fără frâne, dar își pune și viața în pericol într-un trafic supraaglomerat. De această dată el transportă un colet care este dorit și de un polițist corupt, dispus să facă orice pentru a-l obține, și are nevoie și de ajutorul prietenilor pentru a scăpa teafăr din această încercare.

JGL premium rush 460x305 Joseph Gordon Levitt, de la polițist la fiu de președinte

 

Următoarea sa provocare a fost SF-ul Looper. Aici Joseph Gordon-Levitt seamănă mai mult cu Bruce Willis pe vremea când chiar era Greu de ucis. Este un asasin profesionist într-un viitor nu foarte îndepărtat care la un moment dat trebuie să se lichideze chiar pe el, cel de peste 30 de ani, versiunea sa matură fiind interpretată de Bruce Willis. Deși teoretic starul acestui film este Willis, personajul lui Joseph Gordon-Levitt este mai prezent în desfășurarea acțiunii și chiar este obligat să ia o decizie care îi schimbă destinul.

JGL Looper 460x241 Joseph Gordon Levitt, de la polițist la fiu de președinte

Joseph Gordon-Levitt a încheiat anul cu un film foarte apreciat de criticii americani – Lincoln. Personajul său este unul secundar, el fiind fiul cel mare al președintelui american. Gordon-Levitt este din nou schimbat, adaptat acelor vremuri, costum, joben, are chiar și mustață. Rolul său este de a-i da bătăi de cap președintelui Lincoln, care avea și așa destule probleme, dar trebuie să înfrunte și dorința fiului de a merge la război.

jgl lincoln 460x342 Joseph Gordon Levitt, de la polițist la fiu de președinte

Joseph Gordon-Levitt putea bifa și un al cincilea film în 2012. El a fost ales de Tarantino pentru a interpret un rol mic în Django Unchained, dar programul filmărilor nu s-a potrivit cu un alt proiect al lui Joseph care va fi lansat în acest an și astfel a fost nevoit să refuze.

Publicul din România a fost norocos pentru că l-a mai putut vedea pe Joseph Gordon-Levitt într-o altă producție. Este vorba de Hesher, film realizat în 2010, dar care a avut premiera în țara noastră în vara lui 2012. Joseph Gordon-Levitt joacă aici un personaj diferit de ce a făcut până în prezent, în rolul unui tânăr pletos, tatuat, cu probleme mari de comportament, dar care reușește prin felul său brutal să facă un băiat de 13 ani să treacă peste durerea pricinuită de moartea mamei.

jgl hesher Joseph Gordon Levitt, de la polițist la fiu de președinte

Ce urmează pentru 2013 ? Probabil cel mai important lucru este debutul său ca regizor și scenarist, în filmul Don Jon’s Addiction, în care are și rolul principal, interpretând un personaj cu o viață sexuală extrem de agitată. Partenerele sale în această producție sunt Scarlett Johansson și Julianne Moore. Filmul va fi prezentat la Festivalul de Film Sundance în ianuarie 2013 și foarte posibil și la Festivalul de Film de la Berlin din luna februarie a acestui an.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.