John Woo: Top 5 filme din toate timpurile

7

John Woo s-a născut în China, a crescut în Hong Kong și, în cele din urmă, a ajuns să facă filme și pe tărâm american. Și nu orice fel de filme, ci filme care au redefinit genul de acțiune. Broken Arrow (1996), Face/Off (1997), Mission: Impossible II (2000) sau Paycheck (2003) l-au transformat într-unul dintre cei mai respectați regizori de la Hollywood.

Anul trecut, a lansat în Asia, cel mai recent film al său: Chi bi, în timp ce pe 20 noiembrie a avut loc și premiera americană a acestuia, sub titlul Red Cliff. Iar acum, FilmeTari îți prezintă cele mai bune 5 filme în viziunea lui John Woo:

lawrenceofarabia John Woo: Top 5 filme din toate timpurile

5. Lawrence of Arabia (1962). A câștigat șapte premii Oscar (printre care și cel pentru cel mai bun regizor, acordat lui David Lean), patru premii BAFTA și patru Globuri de Aur. A fost filmul care i-a adus în atenția marelui public pe Peter O’Toole și Omar Sharif.

wildbunch John Woo: Top 5 filme din toate timpurile

4. The Wild Bunch (1969). A primit două nominalizări la Oscar, însă n-a câștigat niciun premiu. În schimb, a rămas în istoria cinematografiei pe lista celor mai violente filme din toate timpurile: sute de bărbați, femei, copii și cai sunt, pur și simplu, măcelăriți, gâturile oamenilor sunt rupte sau ștrangulate, un bărbat este târât în urma unui cal. Toate acestea sunt scene care au îngrozit publicul acelei vremi.

face off still1 John Woo: Top 5 filme din toate timpurile

3. Face/Off (1997). Evident că din acest top nu putea lipsi măcar unul dintre filmele sale. Și care altul ar fi fost mai potrivit decât Face/Off. John Travolta față în față cu Nicolas Cage. Unul dintre puținele filme bune în care îl poți vedea pe Cage, un actor ce pare că își irosește talentul cu grație, într-o mulțime de filme de mâna a doua.

godfather John Woo: Top 5 filme din toate timpurile

2. The Godfather (1972). A câștigat trei premii Oscar, a fost nominalizat la alte opt categorii și a scos la lumină doi oameni fără de care cinematografia mondială ar fi cu mult mai săracă: Francis Ford Coppola și Al Pacino. A rămas un model pentru toate generațiile care au urmat. A reprezentat piatra de temelie, după cum însuși John Woo spune, pentru filmele de acțiune moderne și începutul poveștilor cu mafioți. Întâi a fost The Godfather, iar, apoi, tot ce a urmat nu reprezintă decât o reinterpretare a acestuia.

seven samurai John Woo: Top 5 filme din toate timpurile

1. Seven Samurai (1954). Bineînțeles că prima poziție nu putea fi ocupată decât de un film al unui asiatic. Iar Akira Kurosawa este poate cel mai influent regizor din acea parte a lumii. Venit din Japonia, Kurosawa practic a inventat genul western cu acest film. Iar dacă nu ai răbdarea să vizionezi toate cele 207 minute ale filmului original, poți încerca remake-ul, făcut în 1960, intitulat The Magnificent Seven. Însă John Sturges nu a ajuns niciodată la nivelul lui Kurosawa.

7 COMENTARII

 1. Cu tot respectul pentru materialul expus , dar nu cred ca Nicholas Cage “își irosește talentul cu grație, într-o mulțime de filme de mâna a doua.” Chiar si in Ghost Rider – un film sub valoarea lui Cage – el reuseste sa-i dea un aer special personajului. Iar daca facem o balanta a filmelor bune vs. de mana a doua ale lui Cage (Coppola) vom vedea ca se inclina in favoarea filmelor bune ca : – The Rock , Face Off, Gone in 60 Seconds , City of Angels , The Bad Lieutenant (Pacatele unui politist), Knowing ,Con Air, Leaving Las-Vegas, n-am vazut Lord of War si imi pare rau, dar nu cred sa fie un film de mana a doua. Pot sa spun ca nu mi-a placut National Treasure desi nu e f.f.f. rau dar e in categoria Ghost Rider.

  In rest s-auzim numai de bine!

 2. Ii dau perfecta dreptate lui Stefan.. apropos ..uita-te neaparat si la Lord of War , nu este un film fabulos .. dar este foarte bun, eu il am in colectie, Nicolas Cage este unul dintre actorii mei preferati..si toate filmele dintre cele mentionate de catre tine le am in colectie, mai putin Pacatele unui politisit ..pe care nici nu am apucat sa-l vad de altfel, dar din ce am citit pare a fi ok si intentionez sa comand dvd-ul in caz ca nu il mai prind curand la cinematograf. Cat despre topul acesta ce sa zic.. acestea sunt preferintele lui Wo , nu ma surprinde, insa consider ca sunt alte capodopere ce ar fi meritat sa se afle intr-un top 5 all time..al unui regizor de succes, exceptand The Godfather, care dupa parerea mea este number 1 all time si poate Seven Samurai, acesta a fost unul dintre filmele copilariei mele, era si o moda de fapt..filmele cu lupte martiale, japonezi..vechea poveste..anii 80, inceputul anilor 90 .

 3. Trebuie sa vezi Pacatele unui politist, eu zic ca e cel mai bun film al anului 2009 – sarac in filme adevarate – printre atatea filme animate – 3D – si SF-uri gen Transformers sau genul Shoot’em all! – Pacatele unui politist iti va arata America asa cum nu prea o vezi prin filme si un Cage “eliberat din cusca(Cage)” ca si actor.
  Numai bine la toata lumea!

 4. 🙂 Spune-i lui Woo , e topul lui :)) Si mie mi-a placut mult Inchisoarea Ingerilor, sunt multe filme.. iti dai seama.. asta e un top 5 al tuturor timpurilor .Dupa cum am mai spus, eu.. as fi pastrat doar Nasul , pe locul 1 chiar..si poate…poate.. Seven Samurai. In fine, sa-mi dati numarul de telefon al lu’ nea’ Woo asta..sa-i cer socoteala ..mai ales referitor la Face/Off ..adica.. c’mon ..a fost un film bun la vremea lui..actiune buna .. dar demn de un top 5 all time ?! Ntz Ntz .. :)) Dar vorba ta Saramon, cum putea sa lipseasca macar unul dintre filmele lui ..

 5. Nicolas Cage, unul dintre prefratii mei. The Family Man,
  Adaptation, The Weather Man, World Trade Center sau Matchstick Men sunt inca, cateva filme care ‘primesc culoare’ de la Cage. Apropo de topul respectabilului John Woo, gusturile nu se discuta. ok, uneori se discuta :))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.