J. Edgar (2011)

5

Mulți se întreabă cum sistemul de apărare al Statelor Unite ale Americii a ajuns în stadiul actual, dat fiind faptul că este parodiat în numeroase ocazii și comparat cu o persoană extrem de paranoică. Motivul poate fi personajul principal din ”J. Edgar”, încă o peliculă regizată de incomparabilul Clint Eastwood, unde ne este prezentată viața lui J. Edgar Hoover (Leonardo DiCaprio), fostul director și fondatorul FBI-ului care a vut un impact semnificativ asupra metodelor de investigație moderne. O persoană extrem de controversată, chiar și dupa moartea sa din 1972, filmul se axează pe micile lui obsesii de organizare și pe potențiala lui latură homosexuală, încercând în același timp să acuze și să scuze controlul lui asupra uneia dintre cele mai cunoscute instituții din lume. Proiectul urmărește ascensiunea lui Hoover de la un angajat al Biroului de Investigații până la unul dintre cei mai puternici bărbați din lume, dar nu neglijează metodele nu tocmai ortodoxe folosite de acesta pentru a obține informații sau pentru a se proteja de numeroșii critici, totul fiind înregistrat de Agent Smith, jucat de Ed Westwick.

2011 j edgar 047 460x306 J. Edgar (2011)

Folosind metoda flashback-urilor (și a flashback-urilor în flashback-uri – probabil aici s-au inspirat din alt film renumit al lui DiCaprio, și anume Inception) este evident că relația personajului principal cu mama sa (Judi Dench) a dat naștere unor comportamente nu tocmai normale. Un exemplu perfect este cererea în căsătorie a lui Helen (Naomi Watts) după doar trei întâlniri; romanticii incurabili vor spune că a fost un act spontan, că probabil Edgar era îndrăgostit, dar când fraza cu care încerci să cucerești o femeie începe cu ”eu cred că ai toate calitățile pentru a fi un partener de viața bun”, se poate vorbi de orice altceva mai puțin de o dragoste care te consumă. Interpretarea actorilor este exact așa cum mă așteptam, Leonardo DiCaprio ducând personajul la un alt nivel, din păcate machiajul în scenele în care Hoover este mai în vârstă nu îl ajută deloc și trebuie să se bazeze pe vocea impunătoare. O surpriză este Armie Hammer, care îl joacă pe Clyde Tolson, presupusul iubit al lui Edgar; probabil vi-l amintiți din ”The Social Network” unde a reușit să joace rol dublu, nu foarte convingător, dar a reușit. Tonurile homosexuale există în dialogurile pe care le poartă cu personajul lui DiCaprio, dar niciodată nu sunt atât de evidente și pot fi înțelese diferit. Din păcate, scenariul și interpretarea nu sunt destul pentru a face din „J. Egdar” un film extraordinar, trecerea de la scenă la alta fiind fie prea rapidă.

JE FP 173052 460x306 J. Edgar (2011)

Această peliculă, deși nu s-a ridicat la nivelul tuturor așteptărilor, oferă o privire amplă asupra unui sistem defect și a unei perioade în care pericolul cel mai mare îl reprezentau comuniștii, sau mai bine spus, modul în care erau aceștia percepuți. DiCaprio nu câștigat Globul de Aur, chiar daca el face (aproape) tot filmul, sper că Clint Eastwood va reveni la stilul regizoral care i-a adus Oscarul și recomand acest film pentru cei care vor să ia o pauză de la proiecte ale căror singure puncte tari sunt jocul de cuvinte din titlu.

Vizionați trailer:

5 COMENTARII

  1. […] carierei sale scandaloase, fiind Maestru Mason în Loja Federală din Washington. Alex – Filme Tari Această peliculă, deşi nu s-a ridicat la nivelul tuturor aşteptărilor, oferă o privire amplă […]

  2. din pacate nu mi s’a parut a fi un film destul de bine structurat,parca prea slab realizat de eastwood pentru o asemenea personalitate.ah..si machiajul destul de nereusit,aproape hilar.totusi un film care merita atentia cienfililor!!

  3. un film destul de slab structurat ,desi eastwood este un regizor mare,se pare ca nu ajuns sa capteze decat foarte putin din viata lui edgar,ceea ce n’ar fi trebuit sa se intample in cazul unei asemenea personalitati, pentru publicul larg care va ramane usor nemultumit, mai ales ca titlul e monumental.daca vrem un film isoric vom fi cam dezamagiti,totusi merita atentia cinefililor!!ah si machiajul e destul de nereusit,chiar hilar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.