Invictus (2009)

10

Dupa ce a regizat “Changeling” si “Grand Torino” in 2008, Clint Eastwood s-a oprit la o singura productie pentru 2009. Acest “Invictus”. Este genul de film preferat membrilor Academiei Americane de film si sigur va primi cateva nominalizari la Oscar. Daca este un film bun? Stiti genul acela de filme pe care le vedeti o singura data, vi se par bune, dar nu le-ati mai revedea? Cam asa este si “Invictus”. Aflam de el, ne uitam la el, vorbim despre el cu prietenii, poate il si recomandam, dar a doua oara evitam sa-l mai vizionam. De Nelson Mandela cred ca a auzit toata lumea. Filmul rememoreaza clipele acestuia din timpul Campionatului Mondial de Rugby din 1995. Si parca totusi ceva i-a lipsit. Nu m-a convins. Am invatat insa ceva. Prima regula la rugby este aceea ca nu ai voie sa pasezi mingea decat in lateral si in spate. Nu sunt un fan al sportului respectiv (poate am vazut 3 meciuri de rugby complete, pana acum), dar este o informatie de cultura generala, utila.

Sa revenim. Nelson Mandela a fost presedintele Africii de Sud intre 1994 si 1999. Cine putea sa-l reprezinte cel mai bine in acest film decat Morgan Freeman. Eu i-am si confundat in cateva poze. In film, am crezut ca multe din secvente reprezinta imagini filmate in realitate. Freeman si-a meritat banii pentru acest film. Si are sanse mari si la un “glob” sau Oscar. De la mimica si accent pana la imagine totul este facut ca la carte. Mi-a mai placut o replica din film: “Soccer is a game for gentlemen played by hooligans, while rugby is a game for hooligans played by gentlemen.”. Matt Damon? Si-a facut si el rolul. Parca nu l-as fi bagat in acest film avand in vedere ca fizicul sau este departe de cel al unui jucator de rugby adevarat, dar regizorul a stiut sa-l evidentieze in alte feluri.

Am fost curios cine este scenaristul filmului. Si chiar daca filmul este realizat dupa cartea “Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game That Changed a Nation” scrisa de John Carlin, faptul ca Anthony Peckham (scenaristul) s-a nascut si a crescut in Africa de Sud a adus un plus produsului final. Si inca o chestie… in film joaca si fiul regizorului, Scott Eastwood. Ramane sa va mai spun sa va uitati la el, fiind unul din filmele importante ale lui 2009.

Vizionati trailer:

10 COMENTARII

  1. … ar fi frumos ca aceasta tara in frunte cu presedintele “sa traiti bine” sa invete ceva din acest film….

  2. cum pot descrie filmu asta ca fiind unu pe care nu l-ai viziona a doua oara….cum poti spune ca tot ce ai invatat din el e ca mingea se paseaza in lateral sau in spate…voi sunteti genu de oameni care la filmul grand torino spuneti ca a fost plictisitor nu??? pentru ca nu va duce mintea sa intelegti filmele…asta e problema voatra…eu in locu vostru as sterge siteu asta…decat sa faceti asa comentarii…la adresa asa unui film….de parca tu ai fi vreun regizor formidabil…asa comentezi filmele

  3. @norby: “voi sunteti genu de oameni care la filmul grand torino spuneti ca a fost plictisitor nu??”

    Dupa ce citesti ce am scris la Gran Torino sa mai faci comentarii d’astea 🙂

  4. Cu riscul de a-l supara pe norby, trebuie sa spun ca Floryan a fost bland cu filmul si i-a dat o nota mare. Invictus e inconsistent, are probleme importante la nivelul scenariului, prezinta prea mult din finala turneului, nu ai cum sa nu te plictisesti chiar daca esti fan al sportului. Mai mult, regulile rugby-ului au fost un pic schimbate pentru acest film, de exemplu, nu au existat repuneri din margine, element esential in acest sport. Asteptam mai mult, iar in afara lui Morgan Freeman…nimic.

    Inseamna ca sunt batran daca spun ca am urmarit cam toate meciurile importante de la Cupa Mondiala din 1995 ? Africa de Sud a jucat atunci si cu Romania, dar Clint Eastwood a considerat ca nu suntem suficient de importanti. Nici nu suntem. Am pierdut destul de strans atunci, daca s-ar juca acum un meci intre Romania si Africa de Sud am lua lejer peste 100 de puncte.

  5. L-am terminat de vizionat ieri. Un film nu slab dar nici bun. Un Morgan Freeman ce nu trebuia sa primeasca nominalizarea, o poveste reala intr-adevar interesanta si tot respectul si aprecierea pt omul ce a fost Nelson Mandela.

  6. […] realizat, dar căruia nu i-ar fi lipsit ceva mai multă originalitate și suspans. Floryan de la FilmeTari Ştiţi genul acela de filme pe care le vedeţi o singură dată, vi se par bune, dar nu le-aţi […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.