Hooligans (2005)

3

Dacă aş fi fost bărbat sigur aş fi perceput altfel această producţie. Poate aş fi văzut cu alţi ochi anumite mesaje şi le-aş fi înţeles diferit. Dar sunt fată şi îmi asum eventualele dezacorduri ce se vor isca între mine şi persoanele de sex masculin. Cunosc mulţi băieţi cărora filmul li s-a părut grozav şi care s-au declarat drept “hooligans“. Poate singurul motiv pentru care îi invidiez pe bărbaţi este faptul că ei pot să se bată. Mă refer la o bătaie adevărată, cu pumni în faţă, picioare în coaste, tăvălit pe jos, sânge tâşnit din nas etc. Într-o altă viaţă mi-aş dori să fiu bărbat şi să mă pot lupta în felul acesta. Până atunci, faptul că nu sunt bărbat cred că a fost singurul motiv pentru care nu am simţit fiorul acela, pe care l-ar simţi aproape orice tip, atunci când vine vorba despre violenţa în fotbal. Căci, dragii mei, despre asta este vorba, mai pe scurt, în film. Despre violenţa dintre suporterii echipelor de fotbal. Violenţă fără sens, aş spune eu. Însă, aici, violenţa capătă ceva în plus, mai special. Suporterii nu se bat pentru distracţie, pentru adrenalină, ci pentru respect; violenţa este ridicată la rangul unui ritual, a unei ceremonii.

Pe de altă parte, sunt evidenţiate şi efectele nefaste ale violenţei atunci când aceasta depăşeşte limitele şi devine barbarie. Nu, nu este un documentar. Dacă este un film bun? Poate, însă eu îl văd mai degrabă ca fiind un film frumos şi deosebit, ce tratează mai multe probleme moderne. Unde să mai punem că este un film britanic, iar acestea sunt, în general, producţii de văzut.

hooligans green street 2 Hooligans (2005)

Ah, şi nu am menţionat actorii principali: Elijah Wood şi Charlie Hunnam. Primului nu i se prea potriveşte rolul de bătăuş, dar cred că acesta e tot farmecul şi scopul. În ceea ce îl priveşte pe cel de-al doilea, lucrurile sunt diferite. Charlie Hunnam e o adevărată bunăciune :D. Şi joacă binişor. Aşadar, pelicula începe în forţă cu o luptă între două grupări de suporteri pe străzile Marii Britanii. Apoi, acţiunea se mută în S.U.A unde un student pe nume Matt Buckner (Elijah Wood) este exmatriculat de la Harvard. Fără a avea o altă alternativă, Matt ia avionul şi ajunge în Anglia la, sora sa, Shannon (Claire Forlani). Aceasta era căsătorită cu Steve Dunham şi aveau împreună un copil, Ben. În casa surorii sale, Matt îl cunoaşte pe fratele lui Steve, Pete Dunham (Charlie Hunnam). Pete, fiind liderul unei grupări de suporteri numită “West Ham” sau “Green Street Elite“, îl ia în echipa sa şi îl iniţiază în tainele luptelor dintre huligani.

green street hooligans 2005 685x385 Hooligans (2005)

Ce v-am povestit mai sus nu cred că e nici măcar un sfert din toată acţiunea. Pentru că, pe parcurs, lucrurile se vor complica şi evenimentele vor lua o turnură tragică spre final. Mi-a plăcut filmul pentru credibilitatea extraordinară de care a dat dovadă. Anumite momente le simţi, oarecum, ca şi cum le-ai trăi tu. Mi-a plăcut şi povestea; a fost ceva nou, de ce să mint. Cu toate astea, nu am de gând să urmăresc continuarea. Din mai multe motive. Nu mai are aceeaşi distribuţie, sau măcar o parte, nu mai are acelaşi regizor şi, motivul principal, “Green Street 2: Stand Your Ground” a fost lansat direct pe DVD, anul trecut.

Vizionati trailer:

3 COMENTARII

  1. Un film foarte bun si f interesant. Elijah Wood a jucat bine desi nu credeam ca o va face. Recomand cu caldura acest film si pt descreiaratii nostrii de pe stadioanele din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.