Factotum (2005)

0

Îmi era dor să dau peste un film care vrea să impresioneze prin mai mult decât înfățișarea actorilor. Nu numai că nu dăm peste oameni frumoși și manierați ci și lipsiți de valori morale ori atât de necesarul scop de viață. De data asta suntem oarecum în partea întunecată a orașului, unde viața este ca un mers nesfârșit în mijlocul oceanului-bâltâcăit și fără nimic nou. Despre ce este defapt vorba? Factotum surprinde o secvență din viața lui Hank Chinaski interpretat de Matt Dillon, un bărbat care încearcă felurite job-uri, niciunul dintre ele nu-l atrage și le abandonează cu aceeași indiferență cu care le-a obținut.

Singurul motiv pentru care trece prin aceste experiențe este nevoia de bani, Hank fiind obișnuit să-și ducă traiul vicios de pe o zi pe alta. Alcoolul, țigările și femeile nu lipsesc din meniul zilnic, de altfel multe dintre momente importante se petrec în baruri- spre exemplu întâlnirea cu iubita sa Jan, interpretată de Lili Tylor, ori concedierile de un umor sumbru.  Deși își încearcă norocul neîncetat în domenii care mai de care mai fără noimă, Hank are un vis care aș putea spune că îi anulează lumina proastă în care este pus de existența tristă pe care o duce: el vrea să devină scriitor. Se poartă ca unul, sau cel puțin încearcă. Reușește cu siguranță să fie diferit.

Putem vorbi și despre o poveste de dragoste care se pliază perfect asupra acestui stil de viață: lipsită de romantism și momente dramatice dar nu de sentimentul în sine. Pur și simplu o altă variantă a iubirii. Iar la general, este o altă variantă de viață și încă una care se încadrează în categoria așa nu!  Totuși, este un film plăcut , în care nu evenimentul contează ci personajul și cel mai important  reușește să lase spre final o aromă aparte pe post de morală.

Vizionați trailerul:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.