Einstein and Eddington (2008)

2

Albert Einstein bănuiesc că nu mai reprezintă o necunoscută pentru nimeni aşa că jumătate din titlul acestui film este elucidat. Dar cine este Eddington ? Ştie cineva ? Pe rând, nu vă îngrămădiţi ! Mărturisesc că nu am ştiut cine este Eddington şi cred că în afara unor pasionaţi de ştiinţele exacte, numele său nu vă spune mare lucru. Dar care este legătura dintre Einstein şi Eddington ? Puţintică răbdare, veţi afla mai jos ce îi leagă pe cei doi. Filmul este o producţie de televiziune, realizată de BBC în colaborare cu HBO şi are meritul de a arăta naşterea şi demonstraţia uneia dintre cele mai cunoscute teorii şi anume, teoria relativităţii.

Filmul ne prezintă cinci ani din viaţa celor doi oameni de ştiinţă, este vorba de perioada 1914-1919, pe fondul Primului Război Mondial care afectase relaţiile ştiinţifice dintre Germania şi Marea Britanie. După luni, ani de căutări, Albert Einstein reuşeşte să enunţe teoria relativităţii, fapt ce îi aduce notorietate mondială. Arthur Eddington este primul om de ştiinţă care îşi propune şi reuşeşte să demonstreze această teorie cu ocazia eclipsei solare din 1919. Pe lângă problemele strict ştiinţifice, cei doi se confruntă şi cu numeroase probleme în viaţa personală, dar şi cu mici piedice puse de comunităţile ştiinţifice în care cei doi îşi desfăşoară activitatea.

Einstein and Eddington are meritul de a prezenta celor mai puţin iniţiaţi în această lume, pe înţelesul tuturor, cum s-a născut una din cele mai faimoase teorii ale secolului. Deşi abordează o temă mai puţin accesibilă, ea este povestită în aşa fel încât orice persoană, fără a avea noţiuni foarte solide despre fizică o poate recepta fără greutate. Mai mult, filmul nu este deloc plictisitor, are chiar şi moment amuzante, şi îl recomand tuturor celor care nu au fost şi nu sunt buni prieteni cu ştiinţele exacte.

Vizionaţi trailer:

2 COMENTARII

  1. Einstein a fost un geniu, este unul dintre oamenii de stiinta pe care ii apreciez cel mai mult. O sa urmaresc cu sufeltul la gura filmul.

    By the way – frumos review.

  2. […] 7. Einstein and Eddington (2009) […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.